Το κλισέ λέει ότι το γέλιο μακραίνει τη ζωή. Το χιούμορ, ωστόσο, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Με το να αμολάει κάποιος σαχλαμάρες γίνεται γελοίος. Το αστείο θέλει την ώρα του. Δεν είναι παντός καιρού. Δεν γίνεται να γελοιοποιούνται τα πάντα. Το αστείο πρέπει να είναι εύστοχο. Να βγάζει κάτι. Να αφήνει κάτι. Το αστείο κάποιες φορές έχει τη σκοπιμότητά του. Είναι μέρος της επικοινωνίας. Είναι στοιχείο του δημόσιου λόγου. Πετάμε ένα αστείο για να ελαφρύνουμε την ατμόσφαιρα. Για να εκφράσουμε την αισιοδοξία μας. Για να δείξουμε ότι όλα πάνε καλά. Σαν τις κρυάδες του Τσακαλώτου περί της σαρανταποδαρούσας. Οτι δεν είναι και τόσο δραματική η κατάσταση δηλαδή, επειδή βάζουμε φόρους και κόβουμε συντάξεις. Εγώ ως υπουργός Οικονομικών δεν έχω κανένα πρόβλημα να το ρίχνω στην τρελή. Οχι στην ταβέρνα με τους φίλους μου, αλλά από του βήματος της Βουλής. Εν ώρα εργασίας.

Το χαμόγελο

Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, ούτε αυτό το έχουν στην κυβέρνηση. Αρχής γενομένης από τον πάντα χαρούμενο και χαμογελαστό Πρωθυπουργό. Το χαμόγελο της επιτυχίας είναι άλλωστε το σήμα κατατεθέν του Αλέξη. Οπως των ζεν πρεμιέ. Για να δείξει ότι όλα βαίνουν καλώς. Οταν χαμογελάει ο Πρωθυπουργός, ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί. Χαμόγελο το οποίο συνοδεύεται ενίοτε με χιούμορ της κακιάς ώρας. Οπως όταν έχει κάνει δώρο στον κορεάτη γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ένα σκισμένο σωσίβιο. Για να αναδείξει το προσφυγικό πρόβλημα. Τις προάλλες ο Αλέξης (φωτογραφία) ξαναχτύπησε. Οταν σε πηγαδάκι στη Βουλή πήγε η κουβέντα στο ποδόσφαιρο. Σχετικά δηλαδή με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ψηφιστούν τον Ιούνιο, όταν αρχίζει το Μουντιάλ. Για να δείξει μάλιστα ότι είναι πλήρως ενημερωμένος, προχώρησε και σε λεπτομέρειες:

Το μυαλό στην μπάλα

«Αρχίζει και νωρίς φέτος. Εχει τρία παιχνίδια την ημέρα. Πρέπει να έχουμε τελειώσει μέχρι τότε». Οταν εσύ ως πολίτης, βέβαια, ακούς «προαπαιτούμενα», παίρνεις δρόμο και τρέχεις. Περικοπές σε μισθούς – συντάξεις – επιδόματα, άμεσοι και έμμεσοι φόροι. Για τον Πρωθυπουργό είναι ρουτίνα. Αλλη μία ημέρα στη δουλειά. Το έχει ξανακάνει και θα το ξανακάνει. Γι’ αυτό βιάζεται, να τελειώνει. Να έχει ξεμπερδέψει πριν από τις 14 Ιουνίου. Πριν από τη σέντρα στο Ρωσία – Σαουδική Αραβία. Με τα σχετικά ρεπορτάζ να ενημερώνουν το φιλοθέαμον κοινό ότι «το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να δώσει αγώνα δρόμου είκοσι ημερών για να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα». Ο Ευκλείδης, ως ποδοσφαιρόφιλος που είναι, να έχει ξεμπερδέψει για να απολαύσει Μέσι και Ρονάλντο (φωτογραφία) με την άνεσή του. Οταν αρχίζει η μπάλα, κάθε άλλη συζήτηση περιττεύει.

Χιουμοράκι

Να τα ψηφίσουμε λοιπόν να τελειώνουμε. Τη μείωση του αφορολογήτου από το 2019. Την ανακατανομή των συνταξιοδοτικών παροχών. Τον εξορθολογισμό των δαπανών για την υγεία. Την περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κ.λπ. Και για να δέσει μάλιστα το γλυκό, ο επόμενος προϋπολογισμός θα είναι πολυετής (2019-2022). Τρία προαπαιτούμενα την ημέρα. Εξού και τα γκάζια που πάτησε ο Αλέξης στους υπουργούς, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Δευτέρας. Το αργότερο μέχρι τις 10-12 Ιουνίου πρέπει να έχουν κλείσει όλα. Κι επειδή δεν του λείπει το χιούμορ επισήμανε: «Οι άνθρωποι, όλοι αυτοί που συγκροτούν την Ελλάδα του μόχθου, την Ελλάδα της γνώσης, την Ελλάδα της δημιουργίας, είναι στο επίκεντρο της μεγάλης προσπάθειας της κυβέρνησης. Γι’ αυτούς αγωνιζόμαστε». Να τελειώνουμε γιατί έχουμε και Μουντιάλ.