Ο κόσμος περισσότερο απορεί, παρά χαίρεται, με την χρήση του περίφημου VAR στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι αποφάσεις, που στη χρήση του βίντεο έχουν στηριχθεί (για την ώρα κάποιες παραχωρήσεις πέναλτι…), δεν είναι λάθος, όμως κανείς δεν καταλαβαίνει πότε το VAR χρησιμοποιείται. Φανερά κάποιοι διαιτητές αποδέχονται, έστω και με καθυστέρηση, την προτροπή των ανθρώπων του VAR να δουν το βίντεο και κάποιοι άλλοι το αρνούνται! Αν το VAR χρησιμοποιηθεί έτσι και στο ελληνικό πρωτάθλημα, όχι μόνο δεν θα σταματήσει τις γκρίνιες, αλλά θα τις μεγαλώσει κιόλας. Ειδικά αν, όπως όλα δείχνουν, δεν υπάρξει καμία σοβαρή εκπαίδευση των ελλήνων διαιτητών.

Φέτος

Χθες έψαξα λίγο το ζήτημα αυτής της εκπαίδευσης μιλώντας και με διαιτητές και με κάποιους που έχουν την ευθύνη της διαιτησίας στην Ελλάδα –αναφέρομαι σε ανθρώπους της ΕΠΟ. «Εδώ φέτος δεν εκπαιδεύονται οι διαιτητές για τα στοιχειώδη! Ποιος ασχολείται με το VAR, που δεν ξέρουμε αν και του χρόνου θα το δούμε στο πρωτάθλημα;» μου είπε ο πλέον ρεαλιστής, αλλά και απαισιόδοξος.

Σκοτάδι

Αν τα πράγματα είναι όπως οι συνομιλητές μου ισχυρίζονται, ζούμε στην Ελλάδα μέρες πλήρους διάλυσης της διαιτησίας και μάλιστα με την αιγίδα της FIFA και της UEFA! Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Υπάρχει κάτι που λέγεται «κανονισμός διαιτησίας» και που αφορά την οργάνωση της διαιτησίας, τα όργανά της, την εκπαίδευση των διαιτητών, τα σεμινάρια που γίνονται στις Ενώσεις, τα πάντα. Αυτό τον κανονισμό τον εμφάνιζε η εκάστοτε ΚΕΔ κάθε χρόνο στη Γενική Συνέλευση των Ενώσεων και ήταν ο οδικός χάρτης της χρονιάς. Η ΚΕΔ ενημέρωνε για τις ημερομηνίες και τους καθηγητές των σεμιναρίων τις Ενώσεις, ζητούσε την έγκριση της Συνέλευσης αφού παρουσίαζε τις αλλαγές, διευκρίνιζε τα κριτήρια με βάση τα οποία ένας διαιτητής έμπαινε στους πίνακες κ.τ.λ. Φέτος για όλα αυτά υπάρχει σκοτάδι!

Προτάσεις

Οι ΕΠΣ, αλλά ακόμα και η διοίκηση της ΕΠΟ, έχουν χάσει ακόμη και τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις προτάσεις που θα έρθουν για τον κανονισμό διαιτησίας. Ο αρχιδιαιτητής Μέλο Περέιρα, αφού έβγαλε άχρηστη όλη την ελληνική διαιτησία φέρνοντας ξένους στον τελικό Κυπέλλου, διοικεί πλέον χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν! Ακόμη και τα μέλη της ΚΕΔ (όσα έχουν απομείνει…) δεν έχουν ιδέα για τις προτάσεις του: τις συζητά με όποιον θέλει.

Παραμονή

Ολο αυτό θα έμοιαζε με ευκαιρία για νέο ξεκίνημα αν ο Πορτογάλος είχε αξιοποιήσει τον πρώτο χρόνο παραμονής του στην Ελλάδα. Ομως σύμφωνα με τους συνομιλητές μου, ο Περέιρα, που ήρθε με μοναδική αποστολή να ασχολείται με τους ορισμούς και την αξιολόγηση των διαιτητών στη Σουπερλίγκα, μετά από ένα χρόνο στην Ελλάδα είναι ζήτημα αν μπορεί να ξεχωρίσει τους διαιτητές φυσιογνωμικά! Και αυτός και ο νέος αρχιδιαιτητής, ο Μάριν, δεν έχουν παραδώσει σε κανένα καμία έκθεση αξιολόγησης. Οπως μου έλεγε άνθρωπος της ΕΠΟ από τους πιο καλά πληροφορημένους, «θα του βγάζαμε όλοι το καπέλο αν είχε γράψει έστω μια λέξη για τις ικανότητες του καθενός διαιτητή δίπλα στο όνομα όποιου ρέφερι ή βοηθού θα υπάρχει του χρόνου στους πίνακες!». Οι οποίοι πίνακες, λένε οι καλά πληροφορημένοι, έχουν ήδη βγει, είναι στο συρτάρι του Περέιρα και θα ανακοινωθούν μόλις γίνει γνωστή η φόρμουλα του πρωταθλήματος. Αγνωστο με ποιους τους συζήτησε.

Απλήρωτοι

Αυτές οι πρακτικές έχουν σταθεί αιτία να ψάχνονται όλοι οι διαιτητές για το τι θα συμβεί του χρόνου, ποιος κάνει κουμάντο κ.τ.λ. Η ελληνική διαιτησία μοιάζει με το ριάλιτι «Survivor»: έχει προτεινόμενους για αποχώρηση που κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνουν στο παιγνίδι. Φυσικά και η αξιολόγηση των διαιτητών δεν πρέπει να στηρίζεται στους προέδρους των ΕΠΣ, αλλά όποιος την κάνει πρέπει τουλάχιστον να ενημερώνει για τα κριτήρια. «Φέτος» μου λένε «δεν υπάρχει ενημέρωση ούτε για τα ηλικιακά κριτήρια –αν είναι δυνατόν!». Ο Περέιρα συμπεριφέρεται σαν μονάρχης και μπράβο του που το κατάφερε, αλλά οι πρακτικές του θα τα κάνουν όλα χειρότερα: δεν γίνεται άλλωστε όλα τα ματς να τα διευθύνουν ξένοι διαιτητές. Στο μεταξύ αυτό που δεν γνωρίζουν στην ΕΠΟ είναι ότι για τα επόμενα χρόνια δύσκολα θα πάρουν ένα έστω ευρώ για προγράμματα ανάπτυξης του ποδοσφαίρου –χρήματα δηλαδή για τις υποδομές. Τα λεφτά που έρχονται πηγαίνουν για τους μισθούς των αρχιδιαιτητών της ΚΕΔ και καταλήγουν και σε άλλες ανάλογες τρύπες. «Η UEFA στέλνει χρήματα που τα χρησιμοποιούμε για τη διαιτησία και τα κόβουμε από αλλού. Δεν είναι απεριόριστα. Αλλά δεν το καταλαβαίνει κανείς» μου λέγανε.

Κατήφορος

Λέμε όλοι ότι η ελληνική διαιτησία έχει προβλήματα. Το λογικό για να γίνουν οι διαιτητές καλύτεροι θα έπρεπε να είναι να εκπαιδευτούν περισσότερο. Κι όμως, μου λένε ότι τον καιρό του Περέιρα οι ημέρες και οι διδακτικές ώρες εκπαίδευσης των διαιτητών των επαγγελματικών κατηγοριών μειώθηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια! Τον αρχιδιαιτητή τον ενδιαφέρει κυρίως να βαφτίσει ως «νέα» κάποια τετραετή προγράμματα για εκκολαπτόμενους διαιτητές, τα οποία ο ίδιος θα επιμεληθεί, υποσχόμενος μάλιστα επιδοτήσεις από την FIFA. To κόλπο μοιάζει καταπληκτικό: εξασφαλίζει τέσσερα χρόνια ακριβοπληρωμένης δουλειάς στην Ελλάδα κι έχει ο Θεός! Με προγράμματα να τρέχουν υπό την αιγίδα του, ποιος θα διανοηθεί να θέσει θέμα αντικατάστασής του, ακόμα κι αν ο κατήφορος συνεχιστεί;

Μεσσίας

«Θα σου πω κάτι» μου λέγε χθες ένας συνομιλητής μου. «Εδώ και κάτι μήνες, όταν η ΚΕΔ συνεδριάζει, κάθε συζήτηση καταλήγει στο χρήμα! Συζητάνε για τις αμοιβές των διαιτητών, τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, την έλλειψη χρημάτων για σεμινάρια κ.τ.λ. Δεν γίνονται όλα, όμως, με τα χρήματα. Δεν γίνονται καλύτεροι οι διαιτητές αν τους δώσεις παραπάνω χρήματα –καλύτεροι γίνονται αν τους εκπαιδεύσεις». Δεν διαφώνησα. Καταλαβαίνω ότι αν είσαι αρχιδιαιτητής, μπορείς να αφήνεις τον χρόνο να περνά για να ζητήσεις την ανανέωση της σύμβασής σου βασιζόμενος σε όσα προγραμματίζεις να κάνεις στα επόμενα χρόνια: κάποιον θα κοροϊδέψεις, αλλά η ελληνική διαιτησία θα γίνει χειρότερη. Διότι ακόμα κι αν τους πείσεις όλους ότι είσαι ο Μεσσίας, θαύματα δεν πρόκειται να κάνεις.

Πρόοδος

Με τον συνομιλητή μου καταλήξαμε στα γνωστά. «Η πρόοδος της ελληνικής διαιτησίας χρειάζεται συνεργασίες με ανθρώπους που αγαπούν την πρόοδο της χώρας τους και όχι απλά ένα ακριβοπληρωμένο συμβόλαιο. Αν το πάρεις, συνήθως το πρώτο πράγμα που σε απασχολεί είναι η ανανέωσή του: πού θα βρει ο Περέιρα τα 10 χιλιάδες ευρώ καθαρά που παίρνει εδώ για να πουλάει καθρεφτάκια στους ιθαγενείς;» με ρώτησε. Συμφώνησα ότι δεν θα τα βρει πουθενά. Και είδαμε το VAR να κρίνει και το ματς της Σουηδίας με τη Νότια Κορέα…