Η μπάλα είναι στημένη στην άσπρη βούλα του πέναλτι. Κάτω από τα δοκάρια δεν υπάρχει τερματοφύλακας. Σουτάρεις και σκοράρεις. Τι γίνεται όμως όταν το γκολ στο άδειο τέρμα έχει κόστος μια εικοσαριά εκατομμύρια; Το βάζεις ή στρίβεις διά του αρραβώνος; Σ’ αυτήν την κατάσταση βρίσκεται το πρότζεκτ Παναθηναϊκός. Ή βάζει τα είκοσι εκατομμύρια της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, στις 6 Ιουλίου, ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ και σκοράρει ή ο μουντζούρης μένει στα χέρια του Γιάννη Αλαφούζου. Το θέμα Παναθηναϊκός, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται: αυτοί που εμπλέκονται στο «γύρω γύρω όλοι και στη μέση το Τριφύλλι» είναι πολλοί. Είναι η κυβέρνηση, διά του εγκατεστημένου στο Μαξίμου εξαδέλφου Γεωργίου Τσίπρα και του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη. Πέραν του Ταϊλανδού εμπλέκονται ο Βίκτωρας Ρέστης, ο μεγαλοατζέντης Πίνι Ζάζαβι κι ένας εβραίος έμπορος διαμαντιών.

Σενάρια

Θα μπει το εικοσάρικο στις 6 Ιουλίου; Οψόμεθα. Το σενάριο που κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία μιλάει για κοινοπραξία των τεσσάρων προαναφερθέντων. Με ποσοστό 20% έκαστος. Δύσκολα πράγματα. Οταν είναι δύσκολο να συνεννοηθούν δύο, θα τα βρουν μεταξύ τους τέσσερις; Το δεύτερο σενάριο μιλάει για Βίκτωρα Ρέστη 100%, να έχει βάλει μπροστινό τον Ταϊλανδό. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, από τη στιγμή που εμπλέκεται ενεργά η κυβέρνηση, μιλάμε για δούναι και λαβείν. Οποιος, ή όποιοι βάλουν λεφτά στον Παναθηναϊκό κάτι θα πάρουν. Κανείς δεν βάζει το χέρι στην τσέπη, τη σήμερον ημέρα, αέρα πατέρα. Τέτοια ντιλ όμως, κάθε άλλο είναι, παρά εύκολα.

Μουντζούρης

H ζωή ωστόσο συνεχίζεται. Η ομάδα στις 4 Ιουλίου αρχίζει την προετοιμασία. Στο Τέχελεν της Ολλανδίας, ενώ υπάρχουν εναλλακτικές στη Σλοβενία και την Ιταλία. Ο Νίκος Νταμπίζας δουλεύει τις μεταγραφές χωρίς να έχει υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας. Χθεσινή διαρροή αναφέρει ότι είτε ευοδωθεί το Ραn Asia είτε όχι και μείνει, όπως είπαμε, ο μουντζούρης στα χέρια του Αλαφούζου, η μεταγραφική πολιτική δεν αλλάζει. Που πάει να πει, λιτότητα σε κάθε περίπτωση. Ο Γιώργος Δώνης δεν έχει υπογράψει ακόμα, αφού είναι σε εκκρεμότητα η χρονική διάρκειά του. Θα αναρωτηθεί κάποιος, πώς είναι δυνατόν δύο σοβαροί υποτίθεται επαγγελματίες να δουλεύουν κάτω από τέτοιες συνθήκες. Η απάντηση είναι προφανής: Τι είχανε, τι χάσανε; Η συμφωνία του Δώνη με τον Ταϊλανδό είναι «βασιλική». Στις 550.000 τον πρώτο χρόνο, 715.000 τον δεύτερο, 900.000 τον τρίτο, συνολικά όλο το τιμ. Ούτε ο Μουρίνιο. Με τον Αλαφούζο εύλογα να κλωτσάει. Αν χαλάσει το ντιλ, πέρα από τον μουντζούρη που λέγαμε θα του μείνει αμανάτι ο Δώνης τριετίας, συνολικού κόστους 2.165.000 ευρώ.

Κοντή γιορτή

Ιδού λοιπόν πώς η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες. Με τον Παναθηναϊκό στον αέρα, Δώνης – Νταμπίζας δεν ρισκάρουν απολύτως τίποτα. Αν γίνει το ντιλ, όλα καλά κι όλα ωραία. Αν όχι, κανένα πρόβλημα. Ολο το ανάθεμα θα πέσει πάνω στον Αλαφούζο. Οι αθλητικογράφοι θα αποθεώνουν τον κορυφαίο έλληνα προπονητή που σηκώνει τον σταυρό του μαρτυρίου. Οπως ακριβώς έγινε πέρυσι με τον Ουζουνίδη. Ακόμα κι όταν έτρωγε τέσσερα γκολ από τη Λαμία, έφταιγε το χιόνι. Κι αυτό ακριβώς λέει ο Δώνης: «Αν δεν αλλάξει χέρια ο Παναθηναϊκός, ο τελευταίος που θα φταίει αν η ομάδα δεν πάει καλά, θα είμαι εγώ». Κυριακή κοντογιορτή λοιπόν. Σε 16 μέρες όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει. Αν πέσουν τα λεφτά, πράγματι θα έχει ξημερώσει μια καινούργια μέρα για τον Παναθηναϊκό. Κι αργά ή γρήγορα θα ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι το καινούργιο αφεντικό. Σε αντίθετη περίπτωση, επανέρχεται ο Βασίλης Κωνσταντίνου και το «κάντε λίγη υπομονή, κανείς δεν έχασε λεφτά από τον Παναθηναϊκό».