Στη θεωρία του χάους το φτερούγισμα της πεταλούδας είναι ικανό να απορρυθμίσει τις αρχικές συνθήκες και να προκαλέσει δραματικές αλλαγές.

Το ποδόσφαιρο είναι πιο απλό από το Σύμπαν. Μοιάζει περισσότερο με ένα τεράστιο ντόμινο. Η πτώση ενός κομματιού είναι ικανή να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και να προκαλέσει το ίδιο δραματικές αλλαγές με αυτές του φτερουγίσματος της πεταλούδας.

Η μεταγραφή του φωτόλουστου Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γιουβέντους δεν είναι μια απλή μετακίνηση ενός σπουδαίου ποδοσφαιριστή. Είναι η πτώση του πρώτου κομματιού στο ποδοσφαιρικό ντόμινο. Μια μετατόπιση των ποδοσφαιρικών πλακών.

Οι βαλίτσες που θα πάρει μαζί του ο Ρονάλντο φεύγοντας από τη Μαδρίτη θα είναι γεμάτες με πέντε Χρυσές Μπάλες, τέσσερα Τσάμπιονς Λιγκ, τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στην ιστορία της σπουδαιότερης ποδοσφαιρικής ομάδας. Δεν τα λες και λίγα.

Η Ρεάλ ωστόσο είναι μεγάλη όχι μόνο γιατί πρόσφατα χρειάστηκε να επεκτείνει την τροπαιοθήκη της για να χωρέσει το 13ο αναμνηστικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και γιατί καταφέρνει να αντικαθιστά με ευκολία τους μεγαλύτερους άσους που φόρεσαν τη φανέλα της.

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η μοναδική ομάδα στον κόσμο που μπορεί να αγοράσει όποιον παίκτη θέλει –εκτός του Μέσι.

Αυτή η ποδοσφαιρική νόρμα είναι που δημιουργεί συνειρμούς για το τι πρόκειται να ακολουθήσει τη μεταγραφή-«παραχώρηση» του Ρονάλντο. «Παραχώρηση» γιατί η Ρεάλ αν ήθελε να κρατήσει τον παίκτη, μπορούσε να το πράξει με μια μόνο υπογραφή στο payroll του Πορτογάλου. Δεν ήθελε όμως, προφανώς γιατί έχει βρει τον αντικαταστάτη του. Ποιος είναι; Να θυμίσουμε πως όταν ο Εμπαπέ ανήκε στη Μονακό και τέθηκε θέμα απόκτησής του από τη Ρεάλ, αυτός που έθεσε βέτο ήταν ο Ζινεντίν Ζιντάν.

Ο Ζιζού δήλωσε παραίτηση έπειτα από κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον πρόεδρο Πέρεθ όπου κανείς δεν έμαθε τι ειπώθηκε. Ισως τις επόμενες ημέρες τα γεγονότα να αποκαλύψουν λεπτομέρειες των όσων διημείφθησαν.