Το «Παγωτό μες στον χειμώνα» είναι μια θεατρική φάρσα του Ιταλού Μίνο Μελέι η οποία ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 1984 και να που της μέλλει να ξαναπαιχτεί στην παγκόσμια σκηνή από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου του 2022…

Ποδοσφαιρικό παγωτό μέσα στον χειμώνα, αυτό θα είναι το επόμενο Μουντιάλ και μένει να φανεί αφενός τι γεύση θα έχει και αφετέρου πώς θα σερβιριστεί: σε χωνάκι ή σε κυπελλάκι!

Βεβαίως, εγώ τώρα αστειεύομαι αλλά θαρρώ πώς κανείς δεν έχει όρεξη να συμμεριστεί τη χιουμοριστική διάθεσή μου: ένα Μουντιάλ που θα διεξαχθεί καταμεσής του χειμώνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ανατροπή της ρουτίνας και της καθεστηκυίας τάξης του ποδοσφαίρου προφανώς δεν προσφέρεται για να γίνει αντικείμενο πλάκας και φαντάζομαι πως από σήμερα το πρωί κιόλας θα ξαναρχίσουν τα όργανα.

Κάθε άλλο παρά μανιτζέβελη είναι αυτή η υπόθεση και όχι μονάχα λόγω της εποχής αλλά και του περιβάλλοντος και της περιρρέουσα ατμόσφαιρας. Στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης η κορυφαία ποδοσφαιρική φιέστα που συνάμα είναι και η μεγαλύτερη σε διάρκεια αθλητική διοργάνωση του κόσμου εξακολουθεί να διασπείρεται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και να ενισχύει την ποικιλομορφία και την multi culti ταυτότητά του…

Εχουμε και λέμε, λοιπόν: το 1994 το Μουντιάλ παραβίασε το αμερικανικό άβατον, το 2002 πήγε βόλτα στην Απω Ανατολή, το 2010 έγινε το όπλο του Μαντέλα απέναντι στον ρατσισμό και στο Αpartheid, το 2018 έριξε ανεπιστρεπτί στη λήθη τον Ψυχρό Πόλεμο και τα μποϊκοτάζ και σε τέσσερα χρόνια από τώρα θα φορέσει κελεμπία και θα προσεύχεται όποτε δίνει το σύνθημα ο ιμάμης!

Μουντιάλ στη Μέση Ανατολή και μέσα στο καταχείμωνο, ε, διάβολε, αυτός είναι ένας συνδυασμός που σκοτώνει! Σκοτώνει, αλλά (σε αντίθεση με την παροιμιώδη έκφραση στην οποία ενυπάρχει το αρνητικό μόριο δεν) αυτός πληρώνει! Και μάλιστα πληρώνει καλά!