Ηταν πράγματι ανθρώπινη η αντίδραση της προέδρου της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς κατά την τελετή απονομής του Παγκοσμίου Κυπέλλου ή ήταν μία ακόμα πολιτική εκμετάλλευση του λαοφιλούς αθλήματος;

Τα αποτελέσματα ανάλυσης που έγιναν την Τρίτη στην Κροατία για τον αντίκτυπο που είχε η συμπεριφορά της προέδρου της χώρας στο Λουζνικί είναι εντυπωσιακά.

Το όνομα «Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς» αναφέρθηκε στα μίντια 25% περισσότερο από του Λούκα Μόντριτς, που αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Ο καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ Ζάρκο Πουχόφσκι κατηγορεί την πρόεδρο της Κροατίας πως έκλεψε την επιτυχία της εθνικής ομάδας.

Κατά τον Πουχόφσκι η Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς δεν είχε άλλη επιλογή από το να λειτουργήσει ως ριζοσπαστική λαϊκίστρια. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας οι εξουσίες της είναι περιορισμένες κι αν θέλει να εξασφαλίσει την επανεκλογή της πρέπει να εδραιωθεί ως εναλλακτική προσωπικότητα στην πολιτική σκηνή της χώρας της.

Η εικόνα της βρεγμένης μέχρι το κόκαλο Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς να συνεχίζει να συγχαίρει τα μέλη της ομάδας της και τους αντιπάλους συγκίνησε, είναι αλήθεια, πολλούς στην πατρίδα της. Οχι όμως όλους. «Ξέχασε να διατηρήσει την αξιοπρέπειά της» έγραψε το ταμπλόιντ «24 sata». «Ευτυχώς που άρχισε να βρέχει, γιατί διαφορετικά θα φιλούσε και τα μπολ μπόι» είπε σχολιαστής στον τηλεοπτικό αέρα.

Οι Σέρβοι βρήκαν ευκαιρία να ξεσαλώσουν αφήνοντας υπονοούμενα πως η πρόεδρος της Κροατίας μπορεί να ήταν μεθυσμένη. Η «Kurir» είχε τον σαρκαστικό τίτλο «Alkoholinda». Η «Blic» δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να γράψει πως η μεθυσμένη Κολίντα ήταν μεγαλύτερο αστέρι από τους παίκτες της εθνικής της ομάδας.

Η ίδια λέει πως ήθελε να φανεί ανθρώπινη και να δείξει πόσο αγαπά τη χώρα της και την ομάδα της και πόσο υπερήφανη αισθάνεται.

Οπως έλεγε και ένας σοφός, ο ηγέτης είναι ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη τους άλλους. Οπως (και) η πρόεδρος της Κροατίας Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς.