Οι νίκες, οι μεγάλες νίκες ανέκαθεν είχαν τον ρόλο του ορμητικού νερού στον νερόμυλο του εθνικισμού. Πατριδοκάπηλοι που νιώθουν ψηλότεροι ύστερα από κάθε γκολ, από κάθε νίκη, αποκτούν περίσσευμα εθνικού φρονήματος που προσπαθούν να το μεταγγίσουν στα κύτταρα των αφελών. Νεοναζιστικά εκτρώματα εμφανίζονται όπως πρόσφατα τα ποντίκια στα γήπεδα της Βραζιλίας, διεκδικώντας μερίδιο στην επιτυχία, στην εθνική έπαρση και στα μελλοντικά σχέδια. Ο φιλοναζί κροάτης τραγουδιστής Μάρκο Πέρκοβιτς Τόμπσον, αποσυνάγωγος από τις μισές ευρωπαϊκές χώρες, έσπευσε από τους πρώτους για να υποδεχτεί τους παίκτες της Βατρένι που επέστρεψαν ηττημένοι από τον τελικό του Μουντιάλ, αλλά περήφανοι για τη μεγάλη πορεία τους.

Μέσω του φωτογραφικού φακού δημιούργησε τεκμήρια αποδοχής του από τους διεθνείς ποδοσφαιριστές. Ράκιτιτς και Μόντριτς, οι δύο ποδοσφαιρικοί ήρωες των Κροατών, στήθηκαν δίπλα στον θαυμαστή των Ουστάσι που φώναζε προς το πλήθος «Za dom spremni» («Ετοιμοι για την πατρίδα»), τον άλλοτε χαιρετισμό των φασιστών του Αντε Πάβελιτς που ζήλεψε τη δόξα του Χίτλερ και έσφαξε χιλιάδες Σέρβους, Εβραίους και Ρομά την περίοδο 1941-1945.

Δύσκολα κολυμπάς ανάποδα στη ροή του ποταμού. Ο κατά τα άλλα χαμηλών τόνων προπονητής Ζλάτκο Ντάλιτς προσπάθησε να εξαργυρώσει τη λευκή επιταγή του εθνικού φρονήματος, αφιερώνοντας τις επιτυχίες των Κροατών στους «βετεράνους του πολέμου».

Ποιου πολέμου; Εκείνου που χώρισε οικογένειες γιατί η μάνα ήταν Κροάτισσα και ο πατέρας Σέρβος; Που ο Σέρβος Τζόκοβιτς θέλει να υποστηρίξει τη χώρα καταγωγής της μάνας του, την Κροατία, αλλά δέχεται από παντού επιθέσεις; Του γεννημένου στο μαρτυρικό Βούκοβαρ Μίλαν Μάτσβαν, κροατικής καταγωγής άσου του μπάσκετ που εκπροσωπεί τα χρώματα της Σερβίας;

«Αγαπητέ Ντάλιτς, κάποια όρια δεν πρέπει να ξεπερνιούνται» έγραψε ο Μάτσβαν που μάλλον δεν έχει καταλάβει τι σημαίνει εθνικισμός. Ας ρωτήσει καλύτερα τον Γιόζεπ Σίμουνιτς που «διδάσκει» Ιστορία, όπως είπε το 2013, φωνάζοντας συνθήματα των Ουστάσι. Το δηλητήριο κυλά αργά στις φλέβες για να αποκτήσει τα απαραίτητα αντισώματα ο φασιστικός μιθριδατισμός πριν επαναλάβει την Ιστορία.