Οδικηγόρος είναι συλλειτουργός της Δικαιοσύνης. Το λειτούργημά του αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου και η θέση του είναι ανεξάρτητη και αναγκαία για την απονομή της Δικαιοσύνης. Η οικονομική κρίση, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, της φορολογίας, οι αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και η μείωση του εισοδήματος των πολιτών είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του εισοδήματος της πλειοψηφίας των δικηγόρων οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις επαγγελματικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις.

Τα τελευταία έτη, πέρα από την επιβολή του ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, είχαμε την αύξηση του δικαστικού ενσήμου, τη θέσπιση υπερβολικών παραβόλων σε όλες τις διαδικασίες ακόμα και για τις αναβολές. Οι διατάξεις αυτές αυξάνουν το κόστος πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη και τους αποτρέπουν να προσφεύγουν σε αυτήν με αποτέλεσμα να περιορίζεται η προστασία των πιο αδύναμων οικονομικά και να μειώνεται περαιτέρω η δικηγορική ύλη.

Ο υπερκορεσμός του επαγγέλματος συντελεί επιπλέον στην αύξηση της ανεργίας των δικηγόρων και ιδίως των νέων. Οι νέοι δικηγόροι γεμάτοι όνειρα μπαίνουν στο χώρο αλλά γρήγορα οι προσδοκίες τους διαψεύδονται. Καλούνται να αντιμετωπίσουν την ανεργία, την κοινωνική απαξίωση, τη γραφειοκρατία, τις χαμηλές αμοιβές είτε από πολίτες είτε από δικηγορικά γραφεία, τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, την αδυναμία κάλυψης των ασφαλιστικών και φορολογικών τους βαρών και γενικά την αβεβαιότητα για το μέλλον. Πολλοί νέοι δικηγόροι είτε μεταναστεύουν στο εξωτερικό είτε εγγράφονται στους δικηγορικούς συλλόγους χωρίς να δηλώνουν έναρξη εργασιών τους στη ΔΟΥ, ενώ άλλοι επειδή δεν μπορούν να συντηρήσουν γραφεία δηλώνουν ως έδρα την κατοικία τους.

Ενα άλλο πρόβλημα που δυσχεραίνει το έργο των δικηγόρων είναι ότι παρά τις συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις η ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης παραμένει αργή.

Χρειάζεται πρόσληψη περισσοτέρων δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων, βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, να καθιερωθεί και στην πράξη η κατάθεση των δικογράφων ηλεκτρονικά, να αλλάξει η μορφή των αποφάσεων, για να μπορούν να εκδίδονται ταχύτερα, να απλοποιηθεί η διαδικασία κίνησης και εξέλιξης της ποινικής δίκης, να διευρυνθεί η ποινική συνδιαλλαγή στο σύνολο των οικονομικών εγκλημάτων ασχέτως αν στρέφονται κατά του Δημοσίου, να επεκταθεί το σύστημα εξώδικου συμβιβασμού όχι μόνο στις αστικές υποθέσεις αλλά και στις οικονομικές, ποινικές μεταξύ ιδιωτών με παύση της ποινικής δίωξης όταν ικανοποιηθεί το ζημιωθέν μέρος, να εισαχθεί η ποινική διαπραγμάτευση για τη συμβιβαστική ολοκλήρωση ποινικών υποθέσεων ύστερα από ομολογία της πράξης και συμφωνία για την επιβολή μειωμένης ποινής. Ολα τα παραπάνω εφαρμόζονται ήδη σε άλλες χώρες.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Ομως οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την επίλυση των προβλημάτων, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον της δικηγορίας.

Ο Βασίλειος Περίδης είναι πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου