Σε άλλες 10 περιοχές της χώρας επεκτείνεται ο θεσμός της εμφανούς αστυνόμευσης με ποδήλατα όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία. Αυξάνονται και πληθύνονται λοιπόν οι αστυνομικοί με ποδήλατο, ένα μέτρο που εφαρμόζεται σε αρκετές πόλεις ανά τον κόσμο, εδώ και χρόνια.

Με τη νέα ρύθμιση ο θεσμός της αστυνόμευσης με πετάλι επεκτείνεται στις ακόλουθες περιοχές

-Ύδρα

-Σπέτσες

– Καστοριά

-Χαλκίδα

-Μυτιλήνη

-Χίος

-Ρέθυμνο

-Ηράκλειο

-Λευκάδα

-Τρίκαλα

Έτσι, πλέον ο θεσμός λειτουργεί συνολικά σε 17 περιοχές (αστυνόμευση με ποδήλατα υπάρχει ήδη σεΑθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά,Κέρκυρα, Ρόδο, Ναύπλιο, Κατερίνη).

Όλες οι περιοχές όπου θα λειτουργεί ο θεσμός της αστυνόμευσης με ποδήλατα

Μάλιστα, ηΕλληνική Αστυνομία προμηθεύτηκε πρόσφατα 64 νέα ποδήλατα, 52 συμβατικά και 12 ηλεκτροκίνητα,τα οποία έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα και κατανέμονται στις περιοχές που λειτουργεί ο θεσμός.

64 νέα ποδήλατα προμηθεύτηκε η Ελληνική Αστυνομία (Φωτό: Ελληνική Αστυνομία)

Ο θεσμός της εμφανούς αστυνόμευσης με ποδήλατα – σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. – ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 στη Θεσσαλονίκη και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς στην Αθήνα, στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Τον Ιανουάριο του 2016 επεκτάθηκε στα Χανιά και τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς στην Κέρκυρα, τη Ρόδο και το Ναύπλιο, ενώ από τον Ιούνιο του 2017 επεκτάθηκε στην πόλη της Κατερίνης.

Σημειώνεται ότι η αστυνόμευση με ποδήλατα είναι ένας μέτρο που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις κυρίως βέβαια σε αυτές όπου υπάρχουν και υποδομές για το πετάλι.

Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία οι βασικές αρμοδιότητες των αστυνομικών με ποδήλατα είναι:

-εξυπηρέτηση επισκεπτών και τουριστών, παρέχοντας τις κατάλληλες οδηγίες και τις απαραίτητες πληροφορίες, τόσο τουριστικού, όσο και ευρύτερου ενδιαφέροντος,

-η συνεργασία και συνδρομή σε άλλες Υπηρεσίες της Αστυνομίας ή άλλους Φορείς, ώστε να διευθετούνται προβλήματα, κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος και να διευκολύνονται οι επισκέπτες των περιοχών αυτών,

-η ανάλογη επιχειρησιακή ετοιμότητα και η αποτελεσματική ανταπόκριση στη διαχείριση ήπιων περιστατικών αστυνομικής φύσεως.