Σε όποια μάχη κι αν βρεθείς, μη λησμονάς τα κουράγια σου. Τα θάρρητά σου φέρε μπροστά και δίπλα σου θα είναι η ευχή μας. Η αρχοντιά με την οποία στάθηκες στο χορτάρι θα είναι ο μεγάλος σύμμαχος και σ’ αυτή την αναμέτρηση. Κι εδώ, για ένα να ‘σαι σίγουρος, Ρενέ. Δεν πρόκειται να παίξεις εκτός έδρας! Το άκουσμα και μόνο της λέξης είναι ικανό να σε σοκάρει. Και ο Ρενέ Χένρικσεν δεν φώλιασε τα συναισθήματά του. Ανθρώπινα μίλησε για τη μεγάλη μάχη που δίνει με τον καρκίνο.

Εκείνος μίλησε και εμείς δεν βγάλαμε μιλιά διαβάζοντας το πρωί της περασμένης Τετάρτης τα όσα είπε σε εφημερίδα της πατρίδας του. «Εμαθα ότι έχω να δώσω έναν αγώνα που δεν φανταζόμουν ποτέ. Εχω μια σπάνια μορφή καρκίνου. Δεν θεραπεύεται αλλά θα παλέψω για να μη γίνουν χειρότερα τα πράγματα» είπε ο παλαίμαχος αμυντικός του Παναθηναïκού.

Φέρε τον κόσμο μια βόλτα, Ρενέ, και τούτο μην ξεχάσεις. Γίναν μυριάδες προσευχές αποβραδίς για το καλό σου. Ο δανός πρίγκιπας θεριεύει για να δώσει τον μεγαλύτερο αγώνα της ζωής του. Είναι αποφασισμένος να κοντράρει τη μυελωμάτωση, την ασθένεια που χτύπησε τον οργανισμό του, και είναι έτοιμος για να συνεχίσει τη ζωή. Ξεκάθαρες κουβέντες από τον πρώην κεντρικό αμυντικό του Παναθηναϊκού.

Η ζωή του συνεχίζεται χωρίς καμία αλλαγή και το ποδόσφαιρο παραμένει σε περίοπτη θέση της καθημερινότητας του Δανού. Η μπάλα δεν μπορεί να λείπει από την κεντρική σκηνή. Χωρίς το τόπι ο αγώνας δεν θα είναι ίδιος.

Ο Χένρικσεν άλλωστε φρόντισε να δώσει το μήνυμα για τη συνέχεια λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θ’ αλλάξει κάτι στη ζωή μου και φυσικά θα συνεχίσω να προπονώ τα μικρά παιδιά στην ΑΒ». Η ώρα της μάχης έχει φτάσει για τον παλιό άσο του Παναθηναϊκού. Εχει ξεκινήσει τις θεραπείες και μέχρι τον Αύγουστο θα συνεχίσει τη θεραπευτική αγωγή. Στα γιομάτα φεγγάρια κείνου του μήνα θα βρει τη λάμψη της ελπίδας.

Και οι αγέρηδες της χώρας μας θα στείλουν στον Ρενέ την αρμύρα του νερού μας για μια γεύση καλοκαιριού. Οπως προαναφέραμε, η είδηση για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο παλιός άσος του Παναθηναϊκού ήταν σοκαριστική. Ο ίδιος όμως βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον κι αυτό είναι το μεγάλο όπλο που έχει ο Δανός στη μάχη που μόλις ξεκίνησε. «Παίζω ποδόσφαιρο από πολύ μικρή ηλικία και στο μυαλό μου ήταν πάντα η νίκη. Οταν ξεκινούσε ένα παιχνίδι, σκεφτόμουν πάντα ένα πράγμα. Να κερδίσω. Φαίνεται πως έφτασε η στιγμή που θα δώσω ένα παιχνίδι έχοντας στο μυαλό μου την ισοπαλία» τόνισε στη συνέντευξή του στην «Ekstra Bladet» ο 49χρονος Χένρικσεν.

Η μυελομάτωση είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει αυτόν τον αγώνα ο Ρενέ. Πρώην συμπαίκτες του, προπονητές, αντίπαλοι αλλά και απλός κόσμος είναι δίπλα στον παλιό άσο του Παναθηναϊκού και τον στηρίζουν στον αγώνα που δίνει. Εναν αγώνα γεμάτο πείσμα, θέληση και αξιοπρέπεια. Τέτοιες μεγάλες μάχες κερδίζονται με την επιμονή και την αισιοδοξία. Με μια θεώρηση που όσο δύσκολο κι αν είναι να τη βρεις, πρέπει να την ψάξεις.

Είναι πάντα στα σώψυχα του καθενός. Είναι εκεί για να μας τσιγκλά κάθε φορά που οι σωματικές δυνάμεις μπορεί να μην είναι στα καλύτερά τους. Το είπε άλλωστε ο Χένρικσεν. «Υπάρχουν μέρες που δεν είναι εύκολες. Μέρες που το σώμα δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση αλλά συνεχίζουμε την προσπάθεια. Πιστεύω πως θα ζήσω πολλά χρόνια» υποστηρίζει ο παλαίμαχος κεντρικός αμυντικός του Τριφυλλιού. Κι εμείς το ίδιο πιστεύουμε, Ρενέ. Αυτό σου βροντοφώναξαν με τις ευχές τους χιλιάδες άνθρωποι.

Διαπίστωσε πως κάτι δεν πάει καλά απ’ το λαχάνιασμα. Σε μια προσπάθεια να ανέβει τα σκαλιά. Οι ανάσες του έγιναν βαριές. Το περιέγραψε ο ίδιος. «Στις αρχές του χρόνου δυσκολεύτηκα ν’ ανέβω τα σκαλιά. Λαχάνιασα πολύ, αισθάνθηκα πως δεν είχα δυνάμεις. Πήγα στον γιατρό και όταν έμαθα τη διάγνωση σοκαρίστηκα. Τι να πω; Δεν πρόκειται να πω ψέματα. Ηταν ένα σοκ».

Η δύναμη της πίστης και η αγάπη που αισθάνθηκε ο Χένρικσεν θα τον βοηθήσουν στον πιο δύσκολο αγώνα της ζωής του. Ο ίδιος δεν πρόκειται να παρατήσει την προσπάθεια. Θα είναι εκεί, με την αρχοντιά που τον γνωρίσαμε για να κάνει ένα ακόμα τάκλιν. Το πιο δυνατό τάκλιν της ζωής του. Ο 49χρονος Δανός άφησε το αποτύπωμά του στο ποδόσφαιρό μας και η αναγνώριση της οποίας έτυχε από τους φιλάθλους όλων των ομάδων φανερώνει και το μέγεθος της προσωπικότητας του Χένρικσεν.

Ολοι είχαν να πουν μια καλή κουβέντα για τον παλαίμαχο κεντρικό αμυντικό. Και το έκαναν γιατί το ένιωθαν. Το έκαναν γιατί υπήρχε σεβασμός σ’ έναν εξαιρετικό επαγγελματία. Τα όσα αποκάλυψε ο Χένρικσεν για το πρόβλημα της υγείας του ήταν μια «γροθιά στο στομάχι» αλλά είναι βέβαιο πως ο άνθρωπος μπορεί να βρει φως ακόμα και στα βαθύτερα υπόγεια. Θα υπάρχει πάντα μια χαραμάδα για να τρυπώσει η ελπίδα. Και είναι βέβαιο πως τη στενοχώρια διαδέχθηκε η αισιοδοξία.

Τα χιλιόμετρα που χωρίζουν τη Δανία με την Ελλάδα είναι πολλά. Μα το «γιοφύρι των ευχών» έβαλε τέλος σε αποστάσεις. Δεν ξεμακραίνουν οι φίλοι και δεν «σκουριάζουν» οι αξίες.

Και η αρχοντιά σου είναι κάτι που αναγνωρίζουν όλοι στην Ελλάδα. Είναι βέβαιο πως θα συνεχίσεις με περίσσια δύναμη. Είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψεις. Δεν παίζεις για την ισοπαλία σε τούτο τον αγώνα. Για τη νίκη παίζεις. Παίζουμε κι εμείς μαζί σου.