Ο,τι δεν μπόρεσε να κάνει με τη ζωή του τα τελευταία χρόνια, αποφάσισε να προσπαθήσει να το κάνει με τον θάνατό του. Οι άνθρωποί του έχουν ενημερώσει τον Λευκό Οίκο πως ο Τζον ΜακΚέιν, καθώς σχεδιάζει την κηδεία του, θέλει να παραστεί σε αυτήν ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και όχι ο πρόεδρος Τραμπ, με τον οποίο ο βετεράνος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Αριζόνας έχει συγκρουστεί επανειλημμένα. Ο ΜακΚέιν πάσχει από καρκίνο στον εγκέφαλο, πρόσφατα υπεβλήθη σε σοβαρή επέμβαση και οι προοπτικές για την υγεία του δεν είναι καλές. Ετσι, αφού δεν κατόρθωσε να ανακόψει την πορεία του Τραμπ μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και στις κάλπες, θέλει να βρει τρόπο να εκφράσει την απόρριψη προς το πρόσωπό του, έστω και μετά θάνατον. Το πιο σοκαριστικό είναι πως χθες, στέλεχος του Λευκού Οίκου, όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει τις απόψεις του Μακέιν, απάντησε: «Δεν μας νοιάζει τι λέει. Ούτως ή άλλως θα πεθάνει».

Ο ΜακΚέιν βρίσκεται τώρα στο ράντσο του στην Αριζόνα, όπου προσπαθεί να αναρρώσει μετά τη σοβαρή επέμβαση. Ο γερουσιαστής που συχνά αποκαλείται «ένας αληθινός αμερικανός ήρωας» είχε περάσει δύο χρόνια σε απόλυτη απομόνωση όταν είχε συλληφθεί στο Βιετνάμ –το αεροσκάφος με το οποίο βομβάρδιζε το Ανόι στη διάρκεια του πολέμου καταρρίφθηκε. Ομως έπειτα από εκείνη την εμπειρία δεν του άρεσε η μοναξιά. Στη βεράντα του υποδέχεται συχνά πλέον φίλους, συνεργάτες –μέχρι και ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους υιός τον επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα, λέγοντάς του πως η χώρα τον έχει επιθυμήσει.

Οταν ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τον 81χρονο ΜακΚέιν πριν από λίγες ημέρες στο ράντσο του στην Αριζόνα, πέρασαν αρκετές ώρες μιλώντας για τους «τρελούς γερουσιαστές» με τους οποίους μοιράστηκαν τα έδρανα, τα επίσημα ταξίδια τους στο εξωτερικό επί τόσες δεκαετίες και τη φιλία που ανέπτυξε ο ΜακΚέιν με τους δύο γιους του Μπάιντεν. Ομως η συζήτηση στην ηλιόλουστη βεράντα μπροστά από την κρεβατοκάμαρα του ΜακΚέιν δεν ήταν μόνο νοσταλγική. «Εχεις τον Τζον που γνωρίζει ότι είναι σε μια πολύ πολύ επισφαλή κατάσταση υγείας, κι όμως εκείνο που τον απασχολεί περισσότερο είναι η κατάσταση της χώρας» λέει ο Μπάιντεν. «Μιλήσαμε για το μεγάλο πλήγμα που έχει δεχθεί το διεθνές γόητρο της χώρας μας και για την ανάγκη οι άνθρωποι να αρχίσουν να υψώνουν το ανάστημά τους στην όλη κατάσταση».

Καθώς παλεύει τον καρκίνο στον εγκέφαλο και την εξασθένηση από την επιθετική θεραπεία που του έχουν συστήσει οι γιατροί του, ο ΜακΚέιν φαίνεται να κάνει έναν απολογισμό της ιστορίας του και του μέλλοντος, καθώς μαζί με πολλούς φίλους που σπεύδουν να τον επισκεφθούν μοιράζονται αναμνήσεις και λένε όσα πρέπει να ειπωθούν. Κανείς δεν λέει αντίο. Γιος και εγγονός ναυάρχων, στον ΜακΚέιν «δεν αρέσει η επίδειξη συναισθηματισμού», λένε συνεργάτες του. Ομως πλέον δεν μπορεί να εμποδίσει τους επισκέπτες του να του πουν πόσο πολύ τον αγαπούν, πόσο σημαντικός ήταν και μαζί να σχεδιάσουν πώς θα ολοκληρώσουν όσα μένουν ανοιχτά.

Εστω και τώρα, ο ΜακΚέιν με ένα νέο βιβλίο και ένα νέο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει ότι μετάνιωσε που δεν επέλεξε τον πρώην γερουσιαστή Τζόζεφ Λίμπερμαν ως υποψήφιο αντιπρόεδρο δίπλα του το 2008, όταν είχε διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ. Ομως η κατάσταση της υγείας του έχει μετατραπεί σε θέμα άμεσου πολιτικού ενδιαφέροντος, καθώς θα κρίνει το εάν οι Ρεπουμπλικανοί θα διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία που εξαρτάται από μία και μόνη έδρα: εάν ο ΜακΚέιν πεθάνει ή παραιτηθεί πριν από το τέλος Μαΐου, τότε θα υπάρξουν ειδικές εκλογές για την έδρα του το φθινόπωρο. Ομως, σύμφωνα με τον νόμο της Αριζόνας, εάν παραμείνει στη θέση του μέχρι τον Ιούνιο, δεν θα υπάρξουν εκλογές για την έδρα μέχρι το 2020.

Ο ίδιος με το βιβλίο και το ντοκιμαντέρ θέλει να αφήσει την πολιτική του διαθήκη –έναν ρεπουμπλικανισμό που είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και υπέρ των μεταναστών μαζί με τη διατήρηση της ισχυρής θέσης των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο. Ολα, δηλαδή, στα οποία δεν συμφωνεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Στο βιβλίο του, ένα αντίγραφο του οποίου εξασφάλισαν οι «New York Times» πριν κυκλοφορήσει, ο ΜακΚέιν επιπλήττει τον εμφανή θαυμασμό του προέδρου για αυταρχικούς ηγέτες και την περιφρόνησή του προς τους πρόσφυγες. «Φαίνεται να μην τον ενδιαφέρει το ηθικό βάρος των ηγετών και των κυβερνήσεών τους» γράφει για τον Τραμπ. «Τον νοιάζει περισσότερο να φανεί σκληρός ή να παίξει τον σκληρό όπως σε ριάλιτι, από το να σεβαστεί τις αρχές μας. Οποιοι τον κολακεύουν γίνονται φίλοι του, όποιοι του ασκούν κριτική γίνονται εχθροί του».

Σαν να ήξερε ο ΜακΚέιν όσα θα έβγαιναν στη φόρα αφότου έγραψε το βιβλίο: το σκάνδαλο του Τραμπ με την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς και τα 130.000 δολάρια με τα οποία πλήρωσε τη σιωπή της, τις καταγγελίες ότι το ποσό αυτό προέρχεται από έναν ρώσο ολιγάρχη από το περιβάλλον του Πούτιν, ο οποίος μέσω εταιρείας του έστειλε μισό εκατομμύριο στον δικηγόρο του Τραμπ, τα νέα στοιχεία που συνεχώς ανακαλύπτει η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ.

Ο Τζον ΜακΚέιν, 31 χρόνια γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών για την Αριζόνα, δίνει με αξιοπρέπεια τη μάχη για τη ζωή του. Μπορεί να τα καταφέρει, μπορεί και όχι. Το σίγουρο είναι ότι δεν θέλει τον Τραμπ στην κηδεία του. Οπως δεν ήθελε τον Τραμπ στην πρόσφατη κηδεία της συζύγου του Μπάρμπαρα ούτε ο Τζορτζ Μπους πατήρ. Και οι «New York Times» αναρωτιούνται: Σε πόσες κηδείες ακόμα δεν θα καλέσουν τον Τραμπ;