Ο Μπρετ Κάβανο, ο ομοσπονδιακός δικαστής που αποτελεί την επιλογή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μια ισόβια θέση στο εννεαμελές Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, έχει εκφράσει έντονες θέσεις υπέρ της διεύρυνσης των εξουσιών του προέδρου στα 12 χρόνια που κατέχει τη θέση του εφέτη στην Ουάσιγκτον. Ο Κάβανο είναι ένας «αμετανόητος υπερασπιστής της προεδρικής εξουσίας», που πιστεύει ότι τα δικαστήρια μπορούν και πρέπει «να προσπαθούν ενεργά να παρεμβαίνουν σε σημαντικούς τομείς του κράτους», εξηγεί ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Στίβεν Βλάντεκ. Κάπως έτσι, αρχίζουμε να κατανοούμε την επιλογή του.

Ολα όσα γνωρίζουμε για τον Κάβανο υποδηλώνουν πως θα κινηθεί πολύ πιο συντηρητικά στις αποφάσεις του για θέματα που αφορούν τις ζωές εκατομμυρίων Αμερικανών από τον άνθρωπο που προτίθεται να αντικαταστήσει, τον 81χρονο Αντονι Κένεντι, δίπλα στον οποίο είχε θητεύσει και τώρα οδεύει προς τη συνταξιοδότηση. Ο Κάβανο έχει υποστηρίξει συντηρητικές θέσεις για το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, τις αμβλώσεις και τον διαχωρισμό των εξουσιών. Εχει ταχθεί εναντίον του Obamacare, που πρόσφερε ασφαλιστική κάλυψη σε εκατομμύρια άπορους Αμερικανούς, ενώ σάλο είχε προκαλέσει η απόφασή του να απαγορεύσει την άμβλωση σε μια έφηβη μετανάστρια.

Ο 53χρονος Κάβανο γεννήθηκε στην Ουάσιγκτον και ήταν εξαίρετος μαθητής και αθλητής. Πήγε σε ιδιωτικό σχολείο Ιησουιτών της Τζορτζτάουν όπου ήταν συμμαθητής με τον άλλο συντηρητικό δικαστή που επέλεξε ο Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο, τον Νιλ Γκόρσατς. Η μητέρα του Μάρθα, καθηγήτρια Ιστορίας, και ο πατέρας του Εντουαρντ αποφοίτησαν από τη Νομική το 1978 όταν ο Μπρετ ήταν έφηβος. Η μητέρα του έγινε εισαγγελέας και ο πατέρας του επικεφαλής μιας εμπορικής ένωσης. «Η εισαγωγή μου στον νόμο έγινε γύρω από το οικογενειακό τραπέζι όπου η μητέρα μου έκανε πρόβα τις τελικές της αγορεύσεις», εξομολογείται. Μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική του Γέιλ ο Κάβανο πέρασε τα πρώτα χρόνια εμπλεκόμενος με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ως νεαρός δικηγόρος, δίπλα στον ανακριτή Κένεθ Σταρ ήταν εκείνος που «έστρωσε» νομικά την υπόθεση για παραπομπή του Κλίντον και απομάκρυνσή του από την προεδρία, λόγω της σχέσης του με την μαθητευόμενη στον Λευκό Οίκο Μόνικα Λιουίνσκι. Οι απόψεις του για τις προεδρικές εξουσίες διαμορφώθηκαν εν μέρει τα πέντε χρόνια που ήταν νομικός σύμβουλος του Ρεπουμπλικανού προέδρου Τζορτζ Μπους (υιού). Αφότου έγινε δικαστής, ο Κάβανο υποστήριξε ότι ένας πρόεδρος θα πρέπει να έχει πλήρη ασυλία όσο βρίσκεται στον Λευκό Οίκο «ώστε να εκτελεί καλύτερα τα καθήκοντά του, ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσεων –οικονομικών ή εθνικής ασφάλειας». Μια άποψη πολύ χρήσιμη στον πρόεδρο Τραμπ, εις βάρος του οποίου πραγματοποιεί έρευνα ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ, σχετικά με τις διασυνδέσεις συμβούλων του στην προεκλογική εκστρατεία του 2016. Η υπόθεση μπορεί να εξελιχθεί σε μια νομική μάχη η οποία πιθανόν να καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η θέση του ταυτίζεται με του Τραμπ στο θέμα της οπλοκατοχής και της οπλοχρησίας. Το 2011 είχε αντιταχθεί σε απόφαση που επικύρωνε την απόφαση απαγόρευσης των ημιαυτόματων όπλων στην Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας ότι «οι απαγορεύσεις οπλοχρησίας και οι έλεγχοι στην οπλοκατοχή δεν έχουν βαθιές ρίζες στην ιστορία και την παράδοση και δεν συνάδουν με τη Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος για τα δικαιώματα των πολιτών».

Ο δικαστής Κάβανο προκάλεσε τις αντιδράσεις των οικολόγων όταν έβγαλε αποφάσεις εναντίον των κανόνων που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Ομπάμα για την προστασία του περιβάλλοντος και τους ελέγχους στα πυρηνικά εργοστάσια. Με τον Τραμπ συμφωνούν και σε αυτό αλλά και στον περιορισμό των αμβλώσεων.

Ολοι πιστεύουν πως εάν επικυρωθεί, κινδυνεύει μια από τις πιο ιστορικές αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, η περίφημη Ρο εναντίον Γουέιντ η οποία έδινε στις γυναίκες το δικαίωμα στις αμβλώσεις. Πιστός καθολικός, ο Κάβανο συμμετέχει στην τροφοδοσία απόρων μέσω της ενορίας του και πηγαίνει τακτικά στην εκκλησία μαζί με τη σύζυγό του Ασλεϊ, που ήταν προσωπική βοηθός του προέδρου Μπους και τις κόρες τους Μάργκαρετ και Λίζα. Ο Κάβανο έχει πολλές φορές περιγράψει πως η πρώτη φορά που βγήκαν ραντεβού με τη μετέπειτα σύζυγό του ήταν η ημέρα πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Την επόμενη μέρα οι άνδρες των μυστικών υπηρεσιών τούς μετέφεραν σε ασφαλές μέρος.

Ο Μπρετ Κάβανο είναι νέος για αυτό το ανώτατο αξίωμα για το οποίο τον προορίζει ο Τραμπ. Στα 53 του, σημαίνει ότι εκτός απροόπτου θα παραμείνει στην έδρα αρκετές δεκαετίες. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου με τις δύο προσθήκες δικαστών από τον Τραμπ θα στραφούν σαφώς πιο δεξιά και συντηρητικά. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως θα επηρεασθούν σε συντηρητική κατεύθυνση οι ζωές των αμερικανών πολιτών. Που κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει πολλά ακόμα.

Ο Μπρετ Κάβανο μαζί με κάποια μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου δέχθηκαν να παραστούν ως δικαστές σε ψεύτικες δίκες προς όφελος του Shakespeare Theatre Company. Η εμμονή του όμως με το Ανώτατο Δικαστήριο από παλιά δεν τελείωσε εκεί. Οπως περιγράφει απόφοιτος της Νομικής του Χάρβαρντ όπου δίδασκε το 2015, ένα από τα θέματα που έβαζε πάντα στις εξετάσεις ήταν: «Ποιες ερωτήσεις θα κάνατε σε έναν υποψήφιο για το Ανώτατο Δικαστήριο;».