Τραβάει ο σκύλος σας το λουρί του, και μαζί και εσάς, στη βόλτα;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/06/2017 11:00 |
Τραβάει ο σκύλος σας το λουρί του, και μαζί και εσάς, στη βόλτα;
ΦΩΤΟ:SHUTTERSTOCK

Θεωρείτε τον σκύλο σας ανυπάκουο; Τραβάει το λουρί του και κατά συνέπεια και εσάς όταν τον βγάζετε βόλτα και δεν περπατάει δίπλα σας;

Συμπεριφορές που εμείς οι άνθρωποι θεωρούμε μη φυσιολογικές και απαράδεκτες από το ζώα μας είναι απολύτως φυσιολογικές για αυτά.

Τα σκυλιά δεν γεννιούνται γνωρίζοντας ότι δεν πρέπει να τραβάνε για να προχωρήσουν μπροστά από εμάς. Δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί πρέπει να περπατάνε δίπλα μας ούτε ποια είναι η χρησιμότητα του λουριού. Γενικά μετακινούνται πιο γρήγορα από εμάς και ενθουσιάζονται με τα ερεθίσματα που τους προσφέρει το εξωτερικό περιβάλλον. Ενα λουρί περιορίζει τη φυσική τους συμπεριφορά και τις φυσιολογικές κινήσεις τους. Αλλα θέλουν να τρέξουν, άλλα να μυρίσουν ένα δέντρο και άλλα να ακολουθήσουν και να παίξουν με κάποιον άλλο σκύλο.

Για να μάθει ο σκύλος σας, άρα, να μην τραβάει το λουρί του, θα πρέπει πρώτα με ηρεμία και υπομονή να του δώσετε να καταλάβει ότι δεν θέλετε να το κάνει καθώς επίσης και τι ακριβώς ζητάτε απ’ αυτόν. Οι φωνές και οι τιμωρίες δεν βοηθούν.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος που να λειτουργεί για όλα τα σκυλιά.

Το πιο βασικό είναι να είστε σταθεροί και να μην αφήνετε τον σκύλο σας τη μία φορά να σας τραβάει και την άλλη όχι.

Εως ότου ο σκύλος σας μάθει να μην τραβάει, θα πρέπει να αντιμετωπίζετε την κάθε βόλτα του σαν μέρος εκπαίδευσης και σαν τέτοιο θα πρέπει να έχει μικρή διάρκεια και να είναι ευχάριστη για αυτόν.

Θα πρέπει να τον επιβραβεύετε πολύ για κάθε σωστή κίνησή του στον δρόμο. Τα κεράσματα που θα έχετε μαζί σας θα πρέπει, άρα, να είναι μικρά καθώς και μαλακά για να μπορεί να τα φάει και να συνεχίσει άμεσα την εκπαίδευσή του.

Καλό είναι και το δικό σας περπάτημα να είναι γενικά ταχύ όταν κάνετε βόλτα με τον σκύλο σας. Ετσι έρχεστε πιο κοντά στον τρόπο που περπατούν οι σκύλοι και έχετε και πιο μεγάλο ενδιαφέρον και εσείς για αυτούς.

Εάν έχετε έναν σκύλο που μόλις καταλάβει ότι είναι ώρα να βγείτε από το σπίτι αρχίζει να τρέχει και να πηδάει από τον ενθουσιασμό του, αφήστε τον πρώτα να ηρεμήσει και έπειτα βάλτε του το λουρί του και βγείτε. Θα πρέπει και εδώ να καταλάβει ότι το λουρί του θα μπει και θα πάει βόλτα μόνο όταν είναι ήσυχος.