Μιλάτε με τα ζώα σας; Οχι δεν είστε τρελοί

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/07/2017 10:00 |
Μιλάτε με τα ζώα σας; Οχι δεν είστε τρελοί
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:SHUTTERSTOCK

Μιλάτε με τα ζώα σας; Οχι δεν είστε τρελοί


Πολλοί από όσους έχουν κατοικίδιο, είτε είναι σκύλος, γάτα, ή παπαγάλος μιλούν μαζί του. Εάν είστε ένας από αυτούς που μιλάνε στο ζώο τους σαν να μιλάνε σε κάποιον φίλο τους, τα νέα είναι ευχάριστα. Δεν είστε παλαβοί, το αντίθετο μάλιστα.

Το να μιλάει κάποιος στο ζώο του είναι δείγμα ευφυΐας. Το ίδιο ισχύει και για όσους μιλάνε στα φυτά τους και σε άψυχα αντικείμενα όπως είναι το αυτοκίνητό τους για παράδειγμα.

Η επιστήμη αποφαίνεται τώρα ότι δεν είναι ανώριμη και παιδιάστικη συμπεριφορά το να μιλάμε στα ζώα μας ή τα φυτά μας. Ο ανθρωπομορφισμός όπως ονομάζεται η απόδοση ανθρώπινων ιδιοτήτων στα ζώα, τα φυτά και τα πράγματα είναι απολύτως φυσιολογικός.

Ο Νίκολας Επλι, καθηγητής της επιστήμης της συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι ο ανθρωπομορφισμός αποτελεί φυσική κλίση του ανθρώπινου είδους, που το καθιστά μοναδικά έξυπνο στον πλανήτη. Κανένα άλλο είδος δεν έχει αυτή την τάση.

Αυτή η τάση ξεκινάει από το να δίνουμε ονόματα στα ζώα μας και πολλές φορές και στα πράγματά μας, αλλά εκτείνεται και σε θέματα χαρακτήρα, όταν προσδίδουμε για παράδειγμα στον σκύλο μας ανθρώπινα χαρακτηριστικά όπως το πείσμα ή η ζήλεια. Επίσης, κατά τον καθηγητή, οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν ένα πρόσωπο με μάτια σε όλα τα αντικείμενα και ένα σκεπτόμενο μυαλό σαν το ανθρώπινο σε όλα τα έμψυχα όντα.

Ολα αυτά είναι υποπροϊόντα της κοινωνικής νοημοσύνης που διαθέτει ο άνθρωπος.

Το να μιλάτε λοιπόν στη γάτα, στον σκύλο, στο καναρίνι ή στο χρυσόψαρό σας δείχνει ότι η φαντασία σας είναι δραστήρια και η νοημοσύνη σας υψηλή.