Δεινός κολυμβητής ο σκύλος σας; Προσοχή στα αυτάκια του

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/07/2017 10:00 |
Δεινός κολυμβητής ο σκύλος σας; Προσοχή στα αυτάκια του
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:SHUTTERSTOCK

Είστε διακοπές με ένα σκύλο που είναι έτοιμος να μπει στη θάλασσα πριν από εσάς ;

Τα σκυλιά γενικώς έχουν έμφυτη ικανότητα να κολυμπούν. Δεν αρέσει βέβαια σε όλα και εάν το σκυλί σας ανήκει σε αυτά, δεν υπάρχει λόγος να το πιέζετε να μπει στη θάλασσα. Είναι πολλά όμως που τους αρέσει και μόλις δουν νερό δεν κρατιούνται. Αυτά λοιπόν τα σκυλιά διατρέχουν τον κίνδυνο λοίμωξης των αφτιών τους που οφείλεται σε κατακράτηση νερού σε αυτά.

Η έξω ωτίτιδα που μπορεί να πάθει το σκυλί σας είναι παρόμοια με την ωτίτιδα που μπορεί να πάθουν και οι άνθρωποι και ειδικότερα οι συστηματικοί κολυμβητές όπως είναι οι αθλητές της κολύμβησης. Οταν το σκυλί σας κολυμπάει, μπορεί να μπει νερό και να κατακρατηθεί στο αφτί του. Επειδή το σχήμα των αφτιών των σκύλων είναι διαφορετικό από των ανθρώπων, είναι πιο δύσκολο να βγει το νερό που έχει μείνει μέσα.

Μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν τα σκυλιά με κατεβασμένα πτερύγια όπως είναι τα σπάνιελ. Υπάρχει μεγαλύτερη κατακράτηση υγρασίας στα αφτιά τους απ’ ό,τι στα σκυλιά με τα αφτιά τους όρθια, η οποία μπορεί να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη μικροοργανισμών και βακτηρίων.

Το κακό μπορεί να προληφθεί και να μην χρειαστεί να τρέχετε στον κτηνίατρο με την επιστροφή σας από τις διακοπές.

Μετά το κολύμπι του προσπαθήστε να στεγνώσετε τα αφτιά του με στεγνό καθαρό βαμβάκι ή κάποιο άλλο καθαριστικό σκεύασμα. Μη χρησιμοποιήσετε μπατονέτες. Εάν υπάρχει ήδη κάποιο έκκριμα, το προωθούν βαθύτερα, ενώ αν το ζώο σας κουνηθεί απότομα, μπορεί να το τραυματίσουν.

Επίσης υπάρχουν διάφορα διαλύματα που μπορείτε να προμηθευτείτε, τα οποία βοηθούν να καθαρίσετε και να στεγνώσετε τα αφτιά του σκύλου σας. Μπορείτε εύκολα να φτιάξετε και μόνοι σας ένα τέτοιο διάλυμα με μηλόξιδο και νερό. Μη χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα στα αφτιά του ζώου σας επειδή μπορεί να τα κάψει. Αφού του βάλετε το διάλυμα, αφήστε τον να κουνήσει το κεφάλι του και μετά σκουπίστε καλά τα αφτιά του με βαμβάκι.

Καλές βουτιές λοιπόν με προσοχή κατόπιν.