Μήπως σας πιάνει σύγκρυο ακόμη και με τη σκέψη ενός κρύου ντους; Πολλοί είναι εκείνοι που συμπάσχουν μαζί σας. Βρισκόμαστε όμως στο κατακαλόκαιρο και οι θερμοκρασίες χτυπούν κόκκινο. Ετσι μπορείτε

και εσείς να δώσετε μία ευκαιρία στην… ψυχρολουσία πριν ή μετά την προπόνηση. Και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για αυτό:

Το κρύο νερό βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος

Αν δυσκολεύεστε να σηκωθείτε μέσα στο άγριο χάραμα για να πάτε στο γραφείο ή για προπόνηση, δοκιμάστε ένα παγωμένο ντους. Αν δεν μπορείτε να αντέξετε τόσο πολύ το κρύο νερό, τότε δοκιμάστε το σκωτσέζικο ντους, δηλαδή την εναλλαγή κρύου και ζεστού κατά διαστήματα. Θα δείτε πόσο γρήγορα θα σας ξυπνήσει. Το κρύο ντους αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα σας, πράγμα που οδηγεί στην αυξημένη ζήτηση για οξυγόνο. Αυτόματα αρχίζετε να αναπνέετε πιο βαθιά, γεγονός που καταπολεμά την κούραση.

Το κρύο νερό βελτιώνει την υγεία σας

Ενα σκωτσέζικο ντους το πρωί κάνει πολύ περισσότερα από το να σας ξυπνά. Τα κρύα και θερμά ερεθίσματα συστέλλουν και διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, γεγονός που ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το κρύο νερό καταπραΰνει τον πόνο των μυών και υποστηρίζει την αποκατάσταση μετά την άθληση. Αλλωστε πολλοί ελίτ μαραθωνοδρόμοι έπειτα από αγώνες και δύσκολες προπονήσεις καταφεύγουν στην κρυοθεραπεία.

Τα κρύα ντους είναι αντικαταθλιπτικά

Ερευνα της Ιατρικής Σχολής του Κοινοπολιτειακού Πανεπιστημίου στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, αναφέρει η δρομική ιστοσελίδα www.runtastic.com, έδειξε πρόσφατα ότι τα κρύα ντους έχουν άλλο ένα όφελος: έχουν θετικό αποτέλεσμα σε ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη. Το κρύο προκαλεί περισσότερες ηλεκτρικές διεγέρσεις στον εγκέφαλο, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κατάθλιψης. Προσοχή όμως: δεν αρκεί ένα κρύο ντους μια στο τόσο. Πρέπει να ρίχνετε σταδιακά τη θερμοκρασία του νερού μέχρι να είναι περίπου 20 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερη και να κάνετε κρύα ντους μία ή δύο φορές την ημέρα για 2-3 λεπτά επί αρκετές εβδομάδες.

Τα κρύα ντους ενισχύουν την απώλεια βάρους

Το κρύο νερό κάνει θαύματα –σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες. «Τσιτώνει» το δέρμα ενώ μας βοηθά ακόμα και να χάσουμε βάρος. Οι άνθρωποι έχουμε καφέ και λευκό λιπώδη ιστό.

Το λεγόμενο «καφέ λίπος» είναι το «καλό» λίπος που μας κρατά ζεστούς όταν εκτιθέμεθα στο κρύο.

Το λευκό λίπος, αντίθετα, αποθηκεύεται όταν καταναλώνουμε περισσότερο λίπος από αυτό που χρειαζόμαστε –αυτό είναι το λίπος που οδηγεί στην παχυσαρκία. Εάν κάνουμε κρύα ντους, ενεργοποιείται το καφέ λίπος: ο μεταβολισμός ενισχύεται και το σώμα μας αρχίζει να καίει θερμίδες!

Πώς να κάνετε σκωτσέζικο ντους

Πέρα από τη μεταφορική του σημασία, το σκωτσέζικο ντους είναι στην πραγματικότητα μια μορφή θεραπείας σε ιαματικά λουτρά, που προσφέρεται στα περισσότερα κέντρα ευεξίας παγκοσμίως. Πρόκειται στην ουσία για την εναλλαγή κρύου και ζεστού νερού.

Η προέλευση του όρου λέγεται ότι προέρχεται από τον άστατο καιρό της Σκωτίας, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν πως η… ιδιοσυγκρασία των Σκωτσέζων τους έκανε να εναλλάσσουν το κρύο με το ζεστό νερό για να μη χρησιμοποιούν συνεχώς το ακριβό ζεστό νερό. Το πιο πιθανό είναι η συγκεκριμένη πατέντα να διατέθηκε αρχικά στην αγορά της Σκωτίας και έτσι να πήρε το όνομά της ως «σκωτσέζικο ντους», όπως άλλοτε η «σουηδική» γυμναστική. Ακολουθεί ένας τρόπος εκτέλεσης:

Ξεπλυθείτε με ζεστό νερό.

Κάντε αργά το νερό πιο δροσερό.

Πρώτα ξεπλύνετε το δεξί σας πόδι με κρύο νερό, ξεκινώντας από την εξωτερική πλευρά του αστραγάλου. Αυτό είναι το πιο μακρινό σημείο από την καρδιά. Προχωρήστε σταδιακά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε το αριστερό πόδι σας.

Τώρα είναι ώρα για τα χέρια σας: ξεκινήστε από το πίσω μέρος του δεξιού σας χεριού έως τον ώμο σας. Στη συνέχεια ξεκινήστε τη μασχάλη σας κάτω από το εσωτερικό του χεριού σας στην παλάμη σας. Κάντε το ίδιο στο αριστερό σας χέρι.

Ξεπλύνετε το υπόλοιπο σώμα σας με κρύο νερό. Επαναλάβετε τα παραπάνω βήματα με ζεστό νερό και στη συνέχεια ξεπλύνετε όλο το σώμα σας με κρύο νερό για άλλη μία φορά.