Αν σκοπός σας είναι να χάσετε μερικά παραπανίσια κιλά, μια μικρή προπόνηση πριν καλά καλά ξεκινήσει η ημέρα σας μπορεί να παίξει ζωτικό ρόλο. Χωρίς όμως να έχετε φάει. Μπορείτε να αυξήσετε τις καύσεις του λίπους σας βγαίνοντας για τρέξιμο πριν από το πρωινό. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική Επιθεώρηση της Φυσιολογίας, η αερόβια άσκηση όπως π.χ. το τρέξιμο 30 λεπτών (ή και λιγότερο) με άδειο στομάχι καίει περισσότερο λίπος από το να τρέχει κανείς χορτάτος. Αν και οι αιτίες δεν είναι πλήρως κατανοητές, πιστεύεται ότι αυτό συμβαίνει διότι το σώμα συνήθως καίει πρώτα τους υδατάνθρακες: όταν όμως τους στερείται, επιλέγει να κάψει περισσότερο λίπος.

Βήμα 1ο

Βάλτε το ξυπνητήρι σας αρκετά νωρίς ώστε να έχετε χρόνο για το πρωινό σας τρέξιμο, για ένα υγιεινό πρωινό, για ένα ντους και για να ετοιμαστείτε για την ημέρα σας.

Βήμα 2ο

Φορέστε δρομικά ρούχα και τα κατάλληλα παπούτσια. Τα «τεχνικά» υφάσματα που διώχνουν τον ιδρώτα μακριά από το δέρμα σας θα σας κρατήσουν στεγνούς και δροσερούς.

Βήμα 3ο

Κάντε ζέσταμα πριν ξεκινήσετε. Χαλαρώστε το σώμα σας και «ξυπνήστε» με ένα γρήγορο περπάτημα πέντε λεπτών με τα πόδια.

Βήμα 4ο

Ξεκινήστε να τρέχετε αργά και σιγά σιγά αυξήστε ρυθμό μέχρι να φτάσετε στην επιθυμητή ταχύτητά σας. Ενσωματώστε «ανοίγματα» – γρήγορες εκρήξεις υψηλής έντασης για να αυξήσετε την καύση θερμίδων.

Βήμα 5ο

Μη σταματάτε απότομα το τρέξιμο. «Σβήστε» περπατώντας άλλα πέντε λεπτά στο τέλος.

Βήμα 6ο

Επιστρέψτε στο σπίτι και απολαύστε ένα υγιεινό πρωινό. Μη νομίζετε ότι παρακάμπτοντας το πρωινό θα σας βοηθήσει να χάσετε περισσότερο βάρος. Το πρωινό στην πραγματικότητα σας βοηθά να χάσετε βάρος, σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο για την Ασκηση. Ενα υγιεινό πρωινό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την πείνα αργότερα και μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερες επιλογές φαγητού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η συμβουλή:

Εάν σχεδιάζετε να τρέξετε περισσότερο από 30 λεπτά, προτείνει η Εϊμι Σάτον στο www.livestrong.com, φάτε πρώτα ένα μικρό σνακ που έχει πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, όπως μια μπανάνα με λίγο φυστικοβούτυρο (υπάρχει και ωραιότατο ελληνικό, χωρίς ζάχαρη). Κάντε σοφές επιλογές για πρωινό. Διαβάστε τις ετικέτες. Επιλέξτε τρόφιμα ολικής άλεσης και φτωχά σε αλάτι και λίπος. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε δημητριακά υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, σμούθι με φρούτα, πλιγούρι βρόμης, ένα υγιεινό σάντουιτς ή ομελέτα από ασπράδια αβγών.