Συνταγές με super foods, εναλλακτικές σαλάτες, χορταστικά smoothies και υγιεινές σούπες. Αυτά είναι τα συστατικά του νέου βιβλίου μαγειρικής που κυκλοφόρησαν πριν από λίγες μέρες τα γυμναστήρια Holmes Place και φιλοδοξούν να προσφέρουν στα μέλη τους αλλά και το ευρύτερο κοινό μια συλλογή υγιεινών προτάσεων διατροφής που δεν στερούνται γευστικότητας. «Ενώ ευρέως κυκλοφορεί στο εξωτερικό η τάση του απολαυστικού αλλά ταυτόχρονα υγιεινού, εδώ στην Ελλάδα βλέπουμε αρκετά συχνά το φαινόμενο, το υγιεινό να είναι μια «βαρετή» σαλάτα ή κάτι που δεν σε συναρπάζει να το φας και να το ευχαριστηθείς» αναφέρει η Ελλη Φλέγγα, διευθύνουσα σύμβουλος της Holmes Place Ελλάδας και Πολωνίας και ο ιθύνων νους πίσω από το εγχείρημα του βιβλίου.

Σε συνεργασία με τον σεφ Γιάννη Τρυφώνη που ηγείται της ομάδας της κουζίνας του Holmes Café, έφτιαξαν μια σειρά από εύκολες συνταγές που μπορούν να υλοποιηθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με σχετικά απλά υλικά. «Εχουμε δώσει έμφαση σε υλικά που δύσκολα συναντάει κανείς σε άλλα βιβλία, όπως το φαγόπυρο ή το στάρι καμούτ, αλλά και σε νέους ευφάνταστους τρόπους με υλικά όπως η κινόα που μετατρέπεται σε πίτσα ή τα τσιπς λαχανικών που είναι κάτι που μπορεί εύκολα να προσφέρει κανείς σε φίλους που έρχονται ξαφνικά στο σπίτι, χωρίς όμως τις τύψεις που συνήθως μας συνοδεύουν όταν φάμε τσιπς πατάτας τηγανητής. Επιπλέον, υπάρχουν εύκολα smoothies και σούπες που είναι μια πολύ καλή αφετηρία για ανθρώπους που δεν έχουν ξαναμαγειρέψει ποτέ» επισημαίνει η Ελλη Φλέγγα.

Αν και σε ένα πρώτο ξεφύλλισμα οι συνταγές δείχνουν αρκετά ιδιαίτερες, μπορούν να είναι εξαιρετικά νόστιμες και θρεπτικές, ένα ζητούμενο που έχουν πάντα οι δρομείς που στοχεύουν διαρκώς σε καλύτερα αποτελέσματα στους αγώνες τους. «Πολλοί δρομείς κατά τη διάρκεια της χρονιάς αναζητούν τρόπο «αποτοξίνωσης» για να γεμίσουν τις μπαταρίες τους ενόψει της δύσκολης προσπάθειας. Μια διατροφή πλούσια σε θρεπτική αξία βοηθά στην αναπλήρωση ενέργειας δίχως περιττές πρωτεΐνες, αποτελώντας ταυτόχρονα πηγή ευεξίας. Επίσης πολύ σημαντικά είναι τα energy bites, μικρές γλυκές μπουκιές ενέργειας που μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη για κάτι γλυκό μεταξύ των προπονήσεων, χωρίς όμως να περιέχουν ζάχαρη» καταλήγει η Φλέγγα που έχει στο αθλητικό της βιογραφικό και έναν τερματισμό στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας το 2013.

Κινόα burgers

Υλικά για 4 burgers

– 250 γρ. κινόα πολύχρωμη, βρασμένη

– 100 γρ. ρεβίθια, βρασμένα και ψιλοκομμένα

– 50 γρ. καλαμπόκι, βρασμένο

n 10 φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα

– 200 γρ. κολοκύθι, χωρίς τους σπόρους, κομμένο καρέ

– 1 κρεμμύδι λευκό, κομμένο κύβους

– 300 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, ψιλοκομμένα

– 50 γρ. καρότο ωμό, τριμμένο

– 50 γρ. καλαμποκάλευρο

– 2 αβγά

– 20 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

– 4 ψωμάκια burger ή εναλλακτικά 8 μέτρια μανιτάρια πορτομπέλο

– 100 γρ. ρόκα άγρια

– 160 γρ. χαλούμι

– 280 γρ. ψητή ντομάτα

– άνθος αλατιού

– πιπέρι καυτερό

Εκτέλεση

Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες και το χαλούμι σε φέτες. Σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, τοποθετούμε τις φέτες χαλούμι και πάνω τους τις ροδέλες ντομάτα. Λαδώνουμε ελαφρά και ψήνουμε στο γκριλ για 15′ μέχρι να μαραθούν οι ντομάτες και να λιώσει το χαλούμι. Οσο ψήνεται το χαλούμι με τις ντομάτες, σοτάρουμε το κολοκύθι με τα μανιτάρια και το κρεμμύδι ελαφρά σε ελαιόλαδο και κατόπιν αναμειγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ, ώστε να φτιάξουμε

ένα ομοιογενές μείγμα. Πλάθουμε σε burgers και σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά με ελαιόλαδο ή ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 160° C για 20′.

Σερβίρουμε μέσα σε ψωμάκια burger γαρνίροντας με την ψητή ντομάτα, το χαλούμι σε λεπτές φέτες και τη ρόκα ή, στην πιο vegetarian εκδοχή, ανάμεσα σε δύο ψητά μανιτάρια πορτομπέλο.

Κινόα πίτσα με λαχανικά και μοτσαρέλα

Υλικά για τη βάση της πίτσας

– 400 γρ. κινόα, βρασμένη

– 1 αβγό

– 40 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

– 60 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

– 30 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

– Ανθός αλατιού

– Θυμάρι και ρίγανη

Υλικά για σπιτική σάλτσα ντοµάτας

– 3 ώριμες ντομάτες

– 1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο

– 3-4 φύλλα βασιλικού

– 30 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

– Λίγη ζάχαρη

– Ανθός αλατιού και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Υλικά για topping

– 3-4 baby καρότα

– 6-7 ντοματίνια

– 2 μπουκετάκια μπρόκολο

– 1/4 πιπεριά κίτρινη

– 1/4 πιπεριά κόκκινη

– 1 μικρό κολοκυθάκι

– 150 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας, βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά να μαραθεί. Συνεχίζουμε βάζοντας τις ντομάτες, αφού τις έχουμε πολτοποιήσει στο multi-processor. Βράζουμε ελαφρά για 5′-10′ και λίγο πριν από το τέλος βάζουμε και τα φύλλα βασιλικού, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τη βάση. Στρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι (32 εκ.) με λαδόκολλα και απλώνουμε το μείγμα της κινόας ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 10′ σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C μέχρι να ροδίσει ελαφρά η βάση. Βγάζουμε από τον φούρνο και απλώνουμε πάνω τη σάλτσα ντομάτας, έπειτα τη μοτσαρέλα και κατόπιν τα λαχανικά. Ψήνουμε για ακόμη περίπου 10′, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά τα λαχανικά και να λιώσει η μοτσαρέλα. Βγάζουμε από τον φούρνο, κόβουμε και απολαμβάνουμε.