Με σύνθημα «τρέξτε, περπατήστε, διαδώστε… για να τερματίσουμε μαζί την ενδομητρίωση», απόψε στις 20.00, δίνεται στο Γήπεδο Καραϊσκάκη η εκκίνηση του Piraeus Night Run / Walk by Vita. Για δεύτερη χρονιά ο Δήμος Πειραιά διοργανώνει τον συμβολικό αγώνα με απώτερο σκοπό να στηρίξει την υγεία των γυναικών και να στείλει μήνυμα αλληλεγγύης εναντίον της άγνωστης πάθησης της ενδομητρίωσης. Ενώνοντας τις δυνάμεις του με το κίνημα Endomarch World, που έχει απλωθεί σε 63 πόλεις και χώρες παγκοσμίως, το Endomarch Greece βοηθάει τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Ενημέρωσης Χρόνιων Γυναικολογικών Παθήσεων Aware!, διοχετεύοντας εκεί το σύνολο των εσόδων του αγώνα (μαζί με την εταιρεία προστασίας ανηλίκων Πειραιά Ο Καλός Ποιμένας).

Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδρομές 5 και 10 χλμ. στο όμορφο παραλιακό μέτωπο της Καστέλλας και του Μικρολίμανου. Παράλληλα, σε πιο ήπιους ρυθμούς θα πραγματοποιηθεί και περίπατος 2,5 χλμ. Το κόστος συμμετοχής είναι 5 ευρώ (απλό πακέτο) και 10 ευρώ (ενισχυμένο πακέτο) και τα έσοδα διατίθενται αποκλειστικά για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς του αγώνα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στους χώρους των πολυκαταστημάτων Τhe Mall Athens (επίπεδο 1) και Golden Hall (ισόγειο). Στον Πειραιά, τις εγγραφές συγκεντρώνει το προσωπικό του ΟΠΑΝ στο Δημοτικό Θέατρo. Την ημέρα του αγώνα θα υπάρχουν διαθέσιμες εγγραφές τελευταίας στιγμής στον χώρο της εκκίνησης χωρίς όνομα.

Στον αγώνα και τον περίπατο στους δρόμους του Πειραιά αυτοσκοπός δεν είναι η πρωτιά και η διάκριση αλλά η στήριξή στη γυναίκα απέναντι στα σοβαρά γυναικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει όπως αυτό της ενδομητρίωσης. Η Ελλάδα στοχεύει και φέτος να ενημερώσει δυναμικά το ευρύ κοινό, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τις Ελληνίδες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ενδομητρίωσης αλλά και όλους τους πολίτες, άντρες και γυναίκες που απλά θέλουν να συνδράμουν σε αυτόν τον σκοπό.

Η διοργάνωση λοιπόν απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες δρομείς που θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους, σε μια εναλλακτική διαδρομή που αγκαλιάζει τον Πειραιά. Λειτουργώντας με την υποστήριξη του καμαριού του Πειραιά, του Ολυμπιακού, στη γραμμή εκκίνησης δίπλα στον κόσμο της Αθήνας και του Πειραιά, δεν θα μπορούσαν παρά να στηθούν και αναγνωρίσιμες προσωπικότητες, πρωταθλητές στον αθλητισμό και στη ζωή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο πρωταθλητής Ευρώπης στην κολύμβηση Γιάννης Δρυμωνάκος, ο πρωταθλητής του Μαραθωνίου της Αθήνας Κώστας Γκελαούζος, ο πρωταθλητής Κωπηλασίας Παναγιώτης Μαγδανής, ο Γιώργος Μήνος, πρωταθλητής αγώνων αντοχής, και η Κάτια Ζυγούλη.