Το «μπαμ» της εκκίνησης ακούγεται, και μαζί του η ηλεκτρική κιθάρα και το κλαρίνο των Villagers of Ioannina: «Πάρτε ζβάρα τα βουνά, τις κορφές, τα χωριά, γιοφύρια, κι αλωνίστε τα, βρε!». Και οι δρομείς φεύγουν, ξεχύνονται σε βουνά και κορυφές της Ηπείρου, αλωνίζουν τα Ζαγοροχώρια και περνούν πάνω από ποτάμια και πέτρινα γεφύρια. Το Zagori Mountain Running, ένας από τους ομορφότερους και δυσκολότερους αγώνες ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα, επιστρέφει για όγδοη χρονιά στις 20-22 Ιουλίου. Πρόκειται για μια διοργάνωση την οποία πέρυσι το «Τρέχω» παρακολούθησε από κοντά, με τέσσερις αγώνες για δρομείς κάθε επιπέδου καθώς και μία κούρσα για παιδιά. Φέτος, αναμένεται νέο ρεκόρ συμμετοχών –περισσότεροι από 2.000 συμμετέχοντες.

Ηδη έχουν κλείσει οι εγγραφές για τους δύο μεγάλους αγώνες, τον TeRa 80 km και τον Marathon+ 44 km, που θα λάβουν εκκίνηση το Σάββατο 21 Ιουλίου. Το 80άρι ξεκινά στις 4.30 το πρωί· έχει θετική υψομετρική διαφορά που υπερβαίνει τα 5.100 μ. και τερματισμό στο Τσεπέλοβο. Την ίδια μέρα και με εκκίνηση στις 6 π.μ. ξεκινά από το Γυμνάσιο Τσεπελόβου ο ανανεωμένος Marathon+, σε μια κυκλική διαδρομή 44 χιλιομέτρων, με 2.600 μ. θετικής υψομετρικής. Το πρωί της Κυριακής 22 Ιουλίου έχουν την τιμητική τους οι άλλοι δύο αγώνες της διοργάνωσης, οι οποίοι συγκεντρώνουν την προτίμηση μεγάλου αριθμού αθλητών. ΟHalf-Marathon, ένας αγώνας21 χιλιομέτρων και1.090 μ. θετικήςυψομετρικής, ξεκινά και τερματίζει στο χωριό Κήποι. Από τους Κήπους θα εκκινήσει και θα τερματίσει και ο Entry Race των 10 χλμ. που απευθύνεται σε όσους θέλουν να μυηθούν στο ορεινό τρέξιμο. Τόσο για τον Ημιμαραθώνιο όσο και για το δεκάρι οι εγγραφές συνεχίζονται μέχρι τέλος Ιουνίου.

Οι διοργανωτές έχουν στήσει έναν πολύ όμορφο αγώνα και πραγματικά συμβάλλουν τα μέγιστα στην προώθηση του αθλητικού τουρισμού και κατά συνέπεια στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία. Η μεγάλη όμως επιτυχία είναι ότι έχουν καταφέρει και έχουν βάλει στο παιχνίδι όλους τους κατοίκους των Ζαγοροχωρίων: από τα παιδιά που πιάνουν πόστα για να υποδεχτούν και να βοηθήσουν τους κουρασμένους δρομείς, μέχρι τους ηλικιωμένους που σε συμβουλεύουν για το τι θα συναντήσεις στα μέρη που έχουν «αλωνίσει» οι ίδιοι για χρόνια. Εξάλλου, η περιοχή του Ζαγορίου μπορεί και αξίζει να γίνει παγκόσμιος προορισμός για το ορεινό τρέξιμο. Το εντυπωσιακό ανάγλυφο του ορεινού όγκου της Τύμφης, με τις εναλλαγές στο φυσικό περιβάλλον και το μοναδικό φαράγγι του Βίκου, σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά χωριά και τα πέτρινα γεφύρια είναι βασικοί λόγοι για τους οποίους αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό έρχονται κάθε καλοκαίρι για να τρέξουν στο Zagori Mountain Running. Στέκονται στην εκκίνηση, σφίγγουν τα δόντια και κάνουν ό,τι τους λέει το τραγούδι: «Πάρτε ζβόρα κι άντε πιάστε τα, βρε, πιάστε δρόμους, πλατείες, τα στενά στη γύρα, άιντε πιάστε τα, βρε…».

Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 26510-37.309 Website: www.zagorirace.gr

Facebook: www.facebook.com/ZagoriRaceInstagram: #Zagorirace