Η Ελλάδα έδειξε ότι σέβεται τα συμφωνηθέντα και τώρα οι εταίροι της θα πρέπει να δείξουν ότι σέβονται κι αυτοί τα όσα έχουν συμφωνηθεί, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος την Πέμπτη στο Eurogroup.

Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι βρισκόμαστε στην «τελική ευθεία» για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο. «Έχουμε θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Ιούνιο, στις 21 Ιουνίου, ώστε τον Αύγουστο να μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα και ότι αφήνουμε πίσω 10 χρόνια κρίσης στην ευρωζώνη», ανέφερε.

Παράλληλα, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης είναι ένα πολύ θετικό σημάδι που δείχνει ότι η διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα συνεχίζεται. «Είναι σημαντικό οι εταίροι της Ελλάδας να σεβαστούν τις δικές τους δεσμεύσεις», προσέθεσε. Συνέχισε λέγοντας ότι αναπόσπαστο σημείο της τελικής συμφωνίας για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο είναι να σχεδιαστεί ένα πακέτο μέτρων για το ελληνικό χρέος, το οποίο θα είναι αξιόπιστο στις αγορές και το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να στηρίξει το επενδυτικό της πρόγραμμα στο μέλλον.

Σεντένο: Κοντά σε συμμετοχή του ΔΝΤ

Βρισκόμαστε «κοντά» σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, τονίζοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει «σημαντική».

«Εργαζόμαστε μαζί και βασικός μας στόχος είναι η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος με επιτυχία», πρόσθεσε ο Μ. Σεντένο, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αφού εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να σταθεί τα πόδια της και να αποκτήσεις πρόσβαση στις αγορές.

Επιπλέον, ο πρόεδρος τoυ Eurogroup χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά» νέα, καθώς συμφωνήθηκε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Λεμέρ: Σε καλό δρόμο για συμφωνία για το χρέος

«Είμαστε σε καλό δρόμο προς μία συμφωνία για το χρέος τον Ιούνιο» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, από την πλευρά του προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο κ. Λεμέρ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σημαντικές αποφάσεις στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, σημειώνοντας πως πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προσδιορίσουν έναν μηχανισμό για το ελληνικό χρέος, ο οποίος θα είναι «ξεκάθαρος» και «ισχυρός» απέναντι στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Είμαστε σε καλό δρόμο για να φτάσουμε σε μία συμφωνία, σε μία ισχυρή διευθέτηση του ελληνικού χρέους τον Ιούνιο» κατέληξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.