Μπορεί το μνημόνιο να ολοκληρώνεται σε ένα μήνα, όμως, τα βάσανα των Ελλήνων δεν πρόκειται να εξαφανιστούν ως δια μαγείας.

Οι φόροι, οι περικοπές, οι χαμηλοί μισθοί, οι υψηλές τιμές των προϊόντων, όπως η βενζίνη που έχει φτάσει τα 2 ευρώ, θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Σε έναν μήνα από σήμερα, που η κυβέρνηση θα στήνει τη φιέστα για το τέλος των Μνημονίων, η ελληνική οικονομία θα ετοιμάζεται να μπει σε ένα νέο κοστούμι ενισχυμένης εποπτείας που έραψαν οι δανειστές, ενώ τα νοικοκυριά θα παραμένουν εγκλωβισμένα στο τούνελ της λιτότητας και της υπερφορολόγησης.

Στις 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται τυπικά το τρίτο Μνημόνιο. Υστερα από τρία χρόνια ο απολογισμός είναι εφιαλτικός. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και οι επιχειρήσεις πλήρωσαν και εξακολουθούν να πληρώνουν έναν βαρύ λογαριασμό 17,5 δισ. ευρώ. Σχεδόν 7,5 δισ. σε νέους φόρους και άλλα 10 δισ. σε αυξημένες εισφορές και περικοπές σε συντάξεις.

Η αφαίμαξη των νοικοκυριών μοιάζει να μην έχει τέλος, καθώς συνεχίζεται την επόμενη διετία με το μαχαίρι στις συντάξεις και το αφορολόγητο.

Ασπιρίνες Τσίπρα

Μπροστά στα νέα μέτρα που έρχονται οι παροχές και οι ελαφρύνσεις που θέλει να συμπεριλάβει ο Αλέξης Τσίπρας στο προεκλογικό καλάθι της ΔΕΘ αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των ποσών που έχουν πληρώσει την τελευταία τριετία οι Ελληνες. Τα 22 ψαλίδια που έχουν μπει με τον νόμο Κατρούγκαλου στις συντάξεις και τα εισοδήματα έχουν εξοντώσει συνταξιούχους και εργαζομένους, καθώς είδαν να αφαιρούνται από τις τσέπες τους 10 δισ. ευρώ.

Το νέο χτύπημα έρχεται με την περικοπή των συντάξεων. Οι κυβερνώντες έχουν στήσει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι γύρω από την περικοπή τους και μοιράζουν ελπίδες στους συνταξιούχους μέχρι να έρθει η ώρα της αλήθειας και συγκεκριμένα μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, που θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019.

Το τοπίο για το τι μέλλει γενέσθαι θα ξεκαθαρίσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, με την κάθοδο του κουαρτέτου των δανειστών για την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Η περικοπή των συντάξεων θα βρεθεί τότε στο τραπέζι των συζητήσεων με τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των εταίρων να μην αφήνουν περιθώρια ευελιξίας στις περικοπές που έχουν ψηφισθεί για να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Οι τρεις φόροι

Ομως, από τον Ιούλιο έως και το τέλος Ιανουαρίου 2019 οι Ελληνες θα πληρώσουν λογαριασμό που θα ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ.

Φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας θα «χτυπήσουν» την πόρτα των φορολογουμένων το επόμενο διάστημα.

Κάθε μήνα οι φορολογούμενοι θα είναι με το χέρι στην τσέπη καθώς θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρο – λογαριασμούς πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος όπως τις μηνιαίες δόσεις για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τους επόμενους θα είναι υποχρεωμένοι να εξοφλήσουν:

  • Τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, δηλαδή μερικές ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων (26 Ιουλίου), η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη και τελευταία έως το τέλος Νοεμβρίου.
  • Τον ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος θα υπολογιστεί φέτος με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν τον Ιουνίου και περίπου 200.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν αυξημένο φόρο, ακόμη και πάνω από 200 ευρώ, σε σχέση με πέρυσι. Η έκδοση των νέων εκκαθαριστικών έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Αυγούστου αλλά υπάρχουν σκέψεις για έκδοσή τους στα μέσα Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση ο φόρος θα ξεκινήσει να πληρώνεται από το τέλος Σεπτεμβρίου και σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2019
  • Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019. Από τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να φορτωθούν στο taxisnet τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των φετινών τελών κυκλοφορίας. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα γίνουν αλλαγές και φέτος στα τέλη κυκλοφορίας.