Μειοψηφία 8 συμβούλων

ΣτΕ: «Κόκκινη κάρτα» στην εισαγωγή αθλητών με ... μπόνους στα ΑΕΙ

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/03/2018 13:28 |
ΣτΕ: «Κόκκινη κάρτα» στην εισαγωγή αθλητών με ... μπόνους στα ΑΕΙ

Κόκκινη κάρτα στην εισαγωγή με ... μπόνους στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ για τους αθλητές με διακρίσεις έβγαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η εισαγωγή των διακριθέντων αθλητών σε σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ της προτίμησής τους καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας,όπως αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με την ίδια απόφαση η Ολομέλεια έκρινε παράλληλα, ότι δεν συνάδουν με την αρχή της αξιοκρατίας οι νομοθετικές διατάξεις κατά το μέρος που παραλείπουν να προβλέψουν διακριτές θέσεις κατά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, κ.λπ.).

Μάλιστα, οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 686/2018 απόφαση της Ολομέλειας υποχρεώνει το υπουργείο Παιδείας να εγγράψει ως υπεράριθμο στην Ιατρική Σχολή υποψήφιο των Πανελλαδικών εξετάσεων 2016-2017 ο οποίος δεν εισήχθη, καθώς την θέση του κατέλαβε συνυποψήφιός του αθλητής με λιγότερα μόρια από εκείνον.
Η Ολομέλεια αποφάνθηκε για τους υποψηφίους που έχουν επιτύχει τις προβλεπόμενες από το νόμο διακρίσεις, ότι δικαιολογείται η πριμοδότηση από λόγους δημοσίου συμφέροντος και, συγκεκριμένα, από την ανάγκη παροχής κινήτρων στους ασχολούμενους με τον αθλητισμό όταν μάλιστα, με τη διάταξη αυτή δεν θίγεται ο αριθμός των κανονικώς εισακτέων στα τμήματα και τις Σχολές των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.

Περαιτέρω, όμως, έκρινε ότι η διάταξη του άρθρου 34 νόμου 2009/1992 αντίκεινται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας .

Μειοψηφία 8 συμβούλων εξέφρασε την άποψη ότι η καθ’ υπέρβαση εισαγωγή αθλητών είναι ανεκτή μόνο σε Τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), όχι όμως στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, στα οποία «παρέχεται εκπαίδευση σε επιστημονικούς τομείς όπου η ιδιότητα του υποψηφίου ως αθλητή δεν ασκεί επίδραση».

2
Ιωαννης
24/03/2018 09:58
Για τους ομογενείς από την Κύπρο η από άλλες χώρες που μπαίνουν με ειδικές εξετάσεις και πολύ-πολύ χαμηλότερες βάσεις από τον τελευταίο εισακτέο τι γίνεται; εκεί δεν υπάρχει θέμα αξιοκρατίας και ισότητας; Μήπως εκεί στο Σ.Τ.Ε θα πρέπει να σκεφτούν ότι οι μαθητές-αθλητές διαθέτουν πολύ λιγότερο χρόνο μελέτης από τους υπόλοιπους υποψήφιους λόγω των προπονήσεων και ως εκ τούτου είναι δίκαιο να μπαίνουν οι διακριθέντες αθλητές με την προϋπόθεση ότι θα συγκεντρώνουν μια ικανοποιητική βαθμολογία και κρίνεται στην σχολή η επιστημονική επάρκεια τους;
Αντίοχος
23/03/2018 15:00
Και οι Μουσουλμάνοι της Κομοτινής και της Ροδόπης που μπαίνουν χωρίς εξετάσεις ? Μ αυτούς τοι γίνεται ? Που είναι η ισότητα ?