Επιφυλακτικοί απέναντι στον ρόλο των κοινωφελών ιδρυμάτων που αναπτύσσουν φιλανθρωπική δράση στην κοινωνία εμφανίζονται περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες. Το 64% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι γνωρίζει λίγα ή τίποτα για την δραστηριότητά τους παρότι θεωρούν πως τα κοινωφελή ιδρύματα προσφέρουν σε κάποιους τομείς –όπως καταπολέμηση φτώχειας και υποτροφίες για σπουδές-σημαντικότερο έργο από το κράτος ή τις επιχειρήσεις.

Τις απόψεις των Ελλήνων πολιτών για ζητήματα φιλανθρωπίας έφεραν στο φως τα αποτελέσματα έρευνας που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2018 από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του ιδρύματος Μποδοσάκη και της οργάνωσης διαΝΕΟσις και χαρτογραφεί τη θέση των Ελλήνων απέναντι σε μια σειρά θεμάτων.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματά της περίπου επτά στoυς δέκα Έλληνες (72%) δηλώνουν ότι έχουν προσφέρει τρόφιμα, ρουχισμό ή φάρμακα σε αδύναμους συμπολίτες τους ή σε πρόσφυγες τον τελευταίο χρόνο ενώ το 62% επισημαίνει ότι το ίδιο χρονικό διάστημα παρείχε χρηματική βοήθεια για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ποσοστό 22.5% αναφέρει ότι εργάστηκε εθελοντικά για να συνδράμει ανθρώπους που είχαν ανάγκη ενώ ως προς τις μελλοντικές προθέσεις τους δύο στους δέκα εμφανίζονται πρόθυμοι ακόμη και να φιλοξενήσουν στο σπίτι τους ανθρώπους που υποφέρουν.

Η διαΝΕΟσις και το ίδρυμα Μποδοσάκη φιλοδοξούν η έρευνα να αποτελέσει αφετηρία για την έναρξη ενός διαλόγου για την Κοινωνία των Πολιτών και την φιλανθρωπία στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό οι δύο οργανισμοί συνδιοργανώνουν δημόσια συζήτηση την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018 και ώρα 18:30 στο αμφιθέατρο «Theo Angelopoulos» του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι κοινωφελών Ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.