«Λουτρό πλήθους» το λέγανε παλιότερα και σε αυτό θα επιδοθούν οι υπουργοί το προσεχές διάστημα όπως έμαθα και μάλιστα έπειτα από εντολή Μεγάρου Μαξίμου. Στο πρωθυπουργικό γραφείο έχει καταρτισθεί σε συνεννόηση με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Ρήγα ένα πρόγραμμα περιοδειών των υπουργών στην επαρχία, ενώ θα αρχίσουν να βγαίνουν σιγά σιγά και άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου σε μια επιχείρηση να αλλάξει το κλίμα για την κυβέρνηση. Ηδη σήμερα ομιλία στην τοπική οργάνωση Αγίων Αναργύρων – Καματερού θα κάνει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Επίσης, διήμερη επίσκεψη στην Πρέβεζα θα πραγματοποιήσει την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος θα μιλήσει και για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση με τον Κλεισθένη, που λέγεται πως δεν αντιμετωπίζεται με απόλυτη συναίνεση στα αυτοδιοικητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίτιμος ο υπουργός

Εχω ακούσει κατά καιρούς ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μετακομίσει από τη Β’ Αθηνών στον τόπο καταγωγής του, την Πρέβεζα. Μου λένε έγκυρες πηγές ότι αυτό το σενάριο δεν ισχύει και ο ίδιος θα παραμείνει κανονικά στη Β’ Αθηνών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα διακόψει τους δεσμούς του με τη γενέτειρα πόλη του. Και όχι μόνο δεν θα σταματήσει να πηγαίνει, αλλά έμαθα ότι στα τέλη του μήνα θα ανακηρυχθεί και επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ Ηπείρου. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι ο τσάρος της οικονομίας έχει διατελέσει γενικώς πανεπιστημιακός σε Κεντ, σε Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε Καποδιστριακό.

Οι 53 σε θέση μάχης

Τσακαλώτος είπα και αυτομάτως σκέφτηκα τους 53. Τη γνωστή τάση διαφωνούντων στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές της, λοιπόν, έπιασαν στασίδι στην Ολομέλεια της Βουλής από νωρίς χθες το πρωί προκειμένου να εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών για το νομοσχέδιο που προβλέπει την αναδοχή και από ομόφυλα ζευγάρια. Ειδικότητά τους εξάλλου ο λεγόμενος «δικαιωματισμός». Μεταξύ αυτών που έσπευσαν να στηρίξουν τη συντρόφισσά τους αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου που σηκώνει το βάρος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ήταν ο Χρήστος Καραγιαννίδης, ο Χρήστος Μαντάς και η Αννέτα Καββαδία. Ωστόσο εκείνος που πραγματικά πήγε ένα βήμα πιο μπροστά την επίμαχη ρύθμιση ήταν ο Τάσος Κουράκης –έλειπε καιρό και επανήλθε –ο οποίος υποστήριξε πως ήρθε η ώρα το ελληνικό Κοινοβούλιο να θεσμοθετήσει όχι μόνον την αναδοχή αλλά και τον γάμο μεταξύ των ομοφύλων και την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Σαρδάμ

Hταν και μέρα του σαρδάμ για κάποιους στη Βουλή. Οπως για τη Φωτίου. Η υπουργός, θέλοντας να απαντήσει στα επικριτικά σχόλια του Γιάννη Κεφαλογιάννη από τη ΝΔ, τον αποκάλεσε «κύριε Βαρδινογιάννη». Μόλις αντιλήφθηκε και η ίδια το λάθος της, ξέσπασε σε γέλια. Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ έκανε και αυτός (μάλλον σκόπιμα) σαρδάμ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αντί να φτιάξει τη νέα NASA με την αποπομπή Κριμιζή αποκαλύφθηκε ότι θα φτιάξει τη νέα ΜΑΣΑ…

Εξώδικο από τους συνταξιούχους

Εξώδικο, μαθαίνω, απέστειλε η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος κατά των Αχτσιόγλου και Τάσου Πετρόπουλου. Αιτία; Ως γνωστόν, το ποσό των 20 λεπτών παρακρατείται από τους συνταξιούχους κάθε μήνα για λειτουργικές δαπάνες των συνδικαλιστικών οργανώσεών τους. Η ΑΓΣΣΕ κατηγορεί το υπουργείο πως το μεγαλύτερο ποσό επιστράφηκε ως επιχορήγηση στην Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ. Για την ιστορία, αυτή ελέγχεται από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Πολιτικό tour στα βόρεια

Αυτές τις ημέρες, πάντως, βόρεια δεν κινήθηκε μόνο ο Κώστας Καραμανλής που βρέθηκε στον Εβρο. Και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με μια σειρά στελεχών της ΛΑΕ πήγε σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα και έκανε πολιτικό tour βλέποντας κόσμο και εξαπολύοντας βέλη για τις κυβερνητικές ευθύνες των πρώην συντρόφων τους. Ο Λάφα συνάντησε και τους γονείς του κρατούμενου στρατιωτικού από τους Τούρκους Δημήτρη Κούκλατζη. Πηγή μου, λοιπόν, βόρεια μου είπε πως η πολιτική αντιπροσωπεία της ΛΑΕ ήθελε να πάει και στο ακριτικό μας φυλάκιο στις Καστανιές. Εκεί τους είπαν πως θα χρειάζονταν άδεια από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, κάτι που προφανώς έστεκε εμπόδιο στην επίσκεψή τους. Και βέβαια έγινε έξω φρενών ο Λάφα με τον Πάνο Καμμένο.

Το Αιγαίο και το Δίκτυο Natura

Ενας Κώστας Λαλιώτης είναι πάντα ένας Κώστας Λαλιώτης και άρα έχει ενδιαφέρον όταν παρεμβαίνει. Τώρα, ας πούμε, μου έστειλε σημείωμα όπου, με αφορμή την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το στάτους ορισμένων νησιών του Αιγαίου με αιχμή το Δίκτυο Natura 2000, σημειώνει πως «το ζήτημα αυτό είναι αναμφίβολα μείζον και κρίσιμο γιατί η εκπόνηση μελετών και οι εγκεκριμένοι χάρτες για τις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura (που έχουν τεκμηριωθεί σταδιακά από το 1994) δημιουργούν ταυτόχρονα ένα διττό κατοχυρωμένο κεκτημένο για τη χώρα μας (εθνικό και ευρωπαϊκό)». Να πω πως το ίδιο επισήμανε χθες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε ομιλία του στη Σύμη. Για την ακρίβεια, ο Πρόεδρος εμπλούτισε το επιχείρημά του αφού είχαν προηγηθεί εδώ και καιρό επιστολές του Λαλιώτη και στον ίδιο για το θέμα.