Εχω μία ιδέα. Ενόψει του τελικού και του τρόμου που έχει πέσει πάνω από την πόλη. Και ειδικότερα στο συμπαθές σώμα της Αστυνομίας που έχει αναλάβει το βαρύ και δυσβάστακτο φορτίο της τήρησης της τάξης. Να κάνει ζάφτι δηλαδή, στον τελικό του Σαββάτου, τα καρντάσια της Θύρας 4 και τα αλάνια της Ορίτζιναλ 21. Με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να αναφέρουν για εισαγόμενους χούλιγκαν από τη Σερβία και τη Λευκορωσία. Και την Αστυνομία για τον φόβο των Ιουδαίων να κόβει τη χωρητικότητα του ΟΑΚΑ σχεδόν στη μέση. Από τις 70.000, στις 40.000. Στη λογική, όσο λιγότεροι τόσο καλύτερα. Με ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο. Για την ασφαλή προσέλευση των οπαδών του ΠΑΟΚ προκειμένου να μην έρθουν σε επαφή με αυτούς της ΑΕΚ και ξαναγίνει της πεζογέφυρας. Με τα δημοσιογραφικά κλισέ να αναφέρουν «αστακός το ΟΑΚΑ», με 5.000 αστυνομικούς, σε επιφυλακή κ.λπ. κ.λπ.

Καλή επιτυχία

Εάν λοιπόν ήμουν Τόσκας (φωτογραφία), αυτός δηλαδή που έχει πει στον κόσμο να κάνει ότι κοιμάται αν μπουκάρουν ληστές σπίτι του, θα πρωτοτυπούσα. Θα έστελνα μία επιστολή στην ΕΠΟ και στους δύο φιναλίστ και θα τους έλεγα το και το: «Κύριοι, καθώς γνωρίζετε έχει τεθεί θέμα να αποχωρήσει η Αστυνομία από τα γήπεδα και την τήρηση της τάξης να αναλάβουν οι γηπεδούχες ομάδες. Οπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Αποφασίσαμε λοιπόν να το εφαρμόσουμε πιλοτικά στον τελικό της 12ης Μαΐου. Η Αστυνομία θα απέχει και δεν πρόκειται να ασχοληθεί. Ούτε θα κάνει έλεγχο για τι κουβαλάει ο καθένας και τι θα βάλει στο γήπεδο. Δικιά σας δουλειά να τους ψάξετε. Κάντε ό,τι γουστάρετε. Βγάλτε 69.618 εισιτήρια, που είναι η χωρητικότητα του ΟΑΚΑ. Δώστε τα όλα. Μοιράστε τα όπως νομίζετε. Δώστε τα όπου θέλετε. Η ευθύνη για ό,τι συμβεί μέσα στο γήπεδο θα είναι 100% δικιά σας. Εμείς θα είμαστε υπεύθυνοι για τα έξω. Καλή επιτυχία».

Τι θα γινότανε σ’ αυτή την υποθετική περίπτωση; Η απάντηση είναι προφανής και εύκολη: Τίποτα. Μύτη δεν θα άνοιγε. Εκκλησία θα ήταν το ΟΑΚΑ. Οι ομάδες, όλες οι ομάδες, έχουν τον τρόπο να τους κουμαντάρουν τους οργανωμένους. Οπως συμβαίνει στα παιχνίδια για την Ευρώπη, που είναι τύπος και υπογραμμός. Ο φόβος της ποινής είναι η πλέον ασφαλής μέθοδος για την τήρηση της τάξης. Κι έχει αποδειχθεί αυτό. Δύο φορές φέτος στην Τούμπα. Στο ματς με τον Ολυμπιακό που δεν έγινε, και στο ντέρμπι με την ΑΕΚ που δεν τελείωσε κι ο ΠΑΟΚ έχασε το πρωτάθλημα, ο κόσμος ήταν άψογος. Επειδή ακριβώς η ΠΑΕ είχε φροντίσει να το τακτοποιήσει. Το ζήτησε από τους οργανωμένους κι έγινε. Πολύ περισσότερο μάλιστα, αν η Αστυνομία είναι έξω από το γήπεδο και η ευθύνη είναι αποκλειστικά στις ομάδες. Τώρα, ό,τι και να γίνει, υπάρχει άλλοθι. Πάντα φταίει η Αστυνομία. Με την Αστυνομία όμως εκτός γηπέδου, η ευθύνη είναι 100% στις ΠΑΕ.

Υψηλού κινδύνου

Θα πει κάποιος, κι ένας απλός φίλαθλος που θα θελήσει να πάει στον τελικό με τα παιδιά του, τι θα κάνει; Ας κάτσει, αυτή την πρώτη φορά που θα είναι η Αστυνομία εκτός γηπέδου, σπίτι του. Συναρπαστικό είναι το ψάρεμα. Αν έχει εννιά μποφόρ δεν ξεκινάς. Οπως δεν ξεκινάς για ορειβασία με βαρομετρικό χαμηλό. Αν κρίνεις ότι ένα ματς είναι υψηλού κινδύνου, το βλέπεις από την τηλεόραση. Να μη στεκόμαστε όμως σε λεπτομέρειες. Είναι δεδομένο ότι η αποχώρηση της Αστυνομίας από τα γήπεδα θα λειτουργήσει θετικά. Οπως συμβαίνει στην Ευρώπη, πλην Τουρκίας. Κι ειδικότερα μάλιστα όταν ο υφυπουργός Αθλητισμού έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει επιπρόσθετες ποινές. Η Τούμπα έγινε εκκλησία φέτος σε ό,τι έχει να κάνει με τον κόσμο επειδή ο ΠΑΟΚ κουβάλαγε την ποινή των επτά αγωνιστικών από τα επεισόδια του περσινού τελικού στον Βόλο. Σούζα σαν τον πελαργό στο ένα πόδι (φωτογραφία) κάτσανε οι οργανωμένοι.